Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Medarbetare i Vita huset vittnar om Trumps impulser och obetänksamhet i anonym kolumn i NYT: "Amerikaner borde veta att det finns vuxna i rummet"

Från 2018
Uppdaterad 06.09.2018 07:45.
Donald Trump i Ovala rummet.
Bildtext Donald Trump i Ovala rummet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det finns tjänstemän som har valt att tjäna landet först, inte Donald Trump. I USA är jakten nu igång på en anonym tjänsteman. Han avslöjar i New York Times ett tyst motstånd i Vita huset mot president Trump.

Det pågår ständigt diskussioner om att avsätta presidenten. Men det kan bli för invecklat, enligt grundlagen. I stället försöker man styra presidenten i rätt riktning. Och det verkar vara ett hårt och farligt jobb.

Det är vad den anonyma höga tjänstemannen i presidentens förvaltning vill säga med sin insändare i New York Times.

Han – eller hon – har garanterats anonymitet. Men på tidningen vet man vem skribenten är. Och det finns flera liknande tjänstemän, antyds i texten.

"Presidenten har inte fattat ..."

Utmaningarna för president Trump är många, enligt skribenten, fler än någon annan president har råkat ut för.

Dilemmat är att många av de äldre tjänstemännen målmedvetet måste motarbeta Trumps agenda för att undvika hans värsta felsteg

― Den anonyma skribenten i NYT

Det är inte bara specialåklagare Mueller och Rysslandsutredningen. Inte heller att landet är kraftigt splittrat i inställningen till Trumps presidentskap. Inte ens att hans parti riskerar förlora majoriteten i novembervalet.

Dilemmat är att många av de äldre tjänstemännen målmedvetet måste motarbeta Trumps agenda för att undvika hans värsta felsteg. Det har presidenten inte fattat, skriver tjänstemannen.

"Inget vanligt vänsteruppror"

Det här är inte vänsterns uppror, skriver den anonyma artikelförfattaren.

Dessa tjänstemän anser att mycket gott har gjorts av nuvarande administration för trygghet och välfärd, en starkare militär, skattereformen och avregleringarna.

Men president Trump agerar på ett sätt som skadar republiken. De här tjänstemännen har svurit på att bevara de demokratiska institutionerna. Men de försöker förhindra de misslyckade impulserna, tills Trump är ute ur tjänst.

"Trump ingen god konservativ"

Trump agerar inte som en god konservativ, skriver tjänstemannen i NYT. Han visar få tecken på att understöda de långvariga konservativa värderingarna, bland annat fri rörelse av tankar och människor.

Hans oberäknelighet resulterar i dåligt underbyggda beslut som snabbt kan ändra

Hans impulser är anti-handel och anti-demokrati, skriver tjänstemannen, som också kritiserar president Trumps ledarstil. Hans oberäknelighet resulterar i dåligt underbyggda beslut som snabbt kan ändra.

Donald Trump
Bildtext Trump i Vita huset efter att kolumnen i NYT publicerats.
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

Det kanske inte ger så mycket säkerhetskänsla i en kaotisk värld men det finns fortfarande "vuxna i rummet", som vet vad som händer. De försöker hålla de dåliga besluten kvar i Vita huset, och gör de rätta sakerna när Donald Trump inte gör det.

"Säkerhetsrisk, bör sparkas"

Enligt New York Times är beslutet att publicera en anonym kolumn av den här digniteten ovanligt. Man gör det ändå, eftersom det ger läsarna ett viktigt perspektiv.

Beslutet om anonymitet har också väckt stark kritik.

Trump kallar angreppet fegt och förräderi. Han ifrågasätter om det alls finns några källor, eller om de bara är påhittade av en tidning som är på fallrepet.

Både Trump och flera konservativa medier kräver att få namnet på skribenten/tjänstemannen för att sparka honom. Den tjänstmannen utgör en säkerhetsrisk, säger kommentatorer på Foxnews.

Bekräftar Woodwards bok

Angreppet i New York Times kommer dagen efter uppståndelsen kring Bob Woodwards bok "Fear".

Den gav en liknande bild av tjänstemän som försöker ställa allt till rätta och på sina platser efter president Trump för att förhindra hans dåliga beslut.

Flera uttalanden i boken har redan dementerats av flera ledande tjänstemän. Bob Woodward är dock känd för noggrann källkontroll och för att ha allt på band.

På samma sätt har Vita huset och Foxnews nu försökt förringa uttalandet från den anonyma tjänstemannen.

"Demokraterna har inte accepterat sin valförlust utan fortsätter hämnas", och "tidningsvärlden skulle inte klara sig utan Donald Trump" är några förklaringar.

Diskussion om artikeln