Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Experter: Rutinmässiga PSA-test för att upptäcka prostatacancer kan till och med vara skadliga

Från 2018
Uppdaterad 06.09.2018 16:37.
Läkare tittar på en skärm
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/AOP

Rutinmässiga PSA-test för att upptäcka prostatacancer är inte tillräckligt effektiva utan kan till och med vara skadliga, skriver den brittiska tidningen BMJ.

Beslut om att ta testet borde fattas individuellt mellan läkare och patient, konstaterar en internationell expertpanel som består av läkare, forskare och lekmän.

Kari Tikkinen, docent vid Helsingfors Universitet och universitetscentralsjukhus, har fungerat som ordförande för panelen.

Det är sannolikt att män som har förhöjd risk för prostatacancer, till exempel på grund av släkthistoria, beslutar sig för att göra ett PSA-test

― Kari Tikkinen

Risken med rutinmässig PSA-testning är överdiagnosticering och onödiga vårdåtgärder.

Testet görs som blodprov där man mäter halten av PSA i blodet. Ett förhöjt PSA-värde är oftast inte ett tecken på prostatacancer och samtidigt kan ett normalt PSA värde inte heller helt utesluta prostatacancer.

Män ska ändå inte förnekas testet men det är viktigt att de vet vad de gör, säger Kari Tikkinen.

- Det är sannolikt att män som har förhöjd risk för prostatacancer, till exempel på grund av släkthistoria, beslutar sig för att göra ett PSA-test.

Uppgifter om över 700 000 mäns kliniska test visar att sållning via PSA-test bara lite eller inte alls minskar antalet prostatacancerfall.

PSA-test är det ända testet som används i stor skala för att upptäcka prostatacancer och det används i många länder.

I Finland görs inte massundersökningar med PSA-test. Läkare använder ändå ofta PSA-test som en del av läkarundersökningar av män.

Numera kan man ta ett PSA-test utan läkarremiss.

.

Diskussion om artikeln