Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Över 100 nya hus vid kraterkanten – Malax satsar på nytt bostadsområde invid Söderfjärden

Från 2018
Uppdaterad 07.09.2018 10:22.
Söderfjärden skymtar bakom träden.
Bildtext Än så länge är området skogsbevuxet, men i kanten av skogen kan man se Söderfjärden skymta.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Närmare 450 invånare kan komma att bo på det nya bostadsområdet invid Söderfjärden i Malax som kommunen som bäst planerar. De 2 000-2 500 kvadratmeter stora tomterna kommer att erbjuda högklassigt och trivsamt boende, tror planläggningsingenjör Jonas Aspholm i Malax.

- Man får en lite större tomt till ett konkurrenskraftigt pris, säger Jonas Aspholm.

Det 80 hektar stora området kommer att erbjuda 123 egnahemshustomter, åtta tomter för radhus eller parhus och två tomter för offentlig närservice för bland annat daghem.

Tomterna delas in i tre huvudkategorier. Längst upp i backen, söderut, kommer man att ha tomter med svag sydsluttning. I mitten av området finns höga och luftiga tomter och mot Söderfjärden kommer man att ha tomter med naturskön vy över odlingsmarkerna.

De nya husen ska harmonisera med naturen i området och inte synas för bra från Söderfjärden.

Planläggningsingenjör Jonas Asplund i Malax
Bildtext Planläggningsingenjör Jonas Aspholm hoppas att allt är klart för byggstart 2020.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

- I våra samtal med myndigheterna har inblicken från Söderfjärden kommit fram och då har vi valt att styra lite så det inte blir för framträdande. Vi har kravet att takfärgen ska vara svart och husen ska ha träfasad.

Kan bli byggstarten 2020

Byggrätten per tomt är 250 kvadratmeter per egnahemshus. Dessutom får man bygga ekonomibyggnad eller garage på 100 kvadratmeter.

Dessutom hålls en tredjedel av tomterna som planteringszon som man får bevara i naturtillstånd om man vill. Där kan man till exempel uppföra en lada eller ett växthus på tio kvadratmeter.

- Planen kommer nu till påseende och vi får ta in mera respons. Vi har haft bra diskussioner hittills och vi har följt processen som den ska göras, men vi är inte i mål ännu.

Kommunen hoppas att planen för området ska godkännas under vintern. Man siktar på att kommunaltekniken kan börja planeras så att den kan byggas 2019.

Det skulle innebära att den som vill bygga på området borde kunna komma igång 2020. I sig är det inte brist på tomter i Malax, men det finns inte så många detaljplanerade områden i kommunen.

- Det finns mycket landsbygdsområden där man också kan uppföra tomter men det här är ett mera detaljplanerat område och vi har egentligen inte så många detaljplanerade tomter kvar. Nu får vi ett stort område som vi tycker ligger strategiskt både med tanke på närheten till kommuncentrum men även till de flesta arbetsplatser i hela regionen.

Det natursköna läget och närheten till Söderfjärdens enorma slätter tror Aspholm kommer att vara en stor fördel.

- Själv ser jag den här närheten till Söderfjärden som ett trumfkort men samtidigt ser jag också att de här tomterna lite längre upp ligger väldigt luftigt. Samtidigt har vi ett fint grönstråk genom hela området som sammanbinder alla de här delområdena med varandra. Jag tror nog att helheten är det som gör det här området, säger Aspholm.

Diskussion om artikeln