Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Lär dig halvera glasflaskor och gör festliga facklor och vaser

Uppdaterad 07.08.2023 16:05.
Återvinning av glasflaskor - Spela upp på Arenan

Att skära i glas - hur svårt kan det egentligen vara? Det finns väl bara ett svar på den frågan och det är att prova. När du väl lyckats få flaskan mitt itu finns det mycket du kan göra med delarna.

Det finns flera sätt att dela en vinflaska och det innefattar alltid att göra en skåra i glaset och att skapa en snabb temperaturväxling mellan mycket kallt och mycket varmt. Jag har testat två olika metoder.

Du behöver:

  • tomma vinflaskor

  • ämbar

  • bomullssnöre

  • lackbensin

  • vatten (iskallt och kokhett)

  • tändare

  • glasskärare för flaskor

  • fint sandpapper

Putsa alla flaskor så de är rena från etiketter och metallhöljet vid flaskhalsen. Etiketterna kan sitta hårt, men med hett vatten och diskmedel lossnar de enklare.

Handskar och skyddsglasögon rekommenderas.

Test 1 (utomhus)
Ett riktigt "man tager vad man haver"-trick är det som innefattar öppen låga.

Doppa ett bomullssnöre i lackbensin och låt det suga in vätskan ordentligt. Har du ett tunnare snöre behöver du kanske knyta det flera varv runt flaskan.

Bestäm var du vill att delningen skall ske och knyt snöret hårt runt flaskan. Rätta till det så det är rakt.

Nu behöver du tillgång till kallt vatten. Fyll upp ett ämbar eller emaljfat.

Tänd snöret och rotera flaskan så lågan brinner hela varvet runt. Precis när lågan slocknar sänker du hastigt ner flaskan i det kalla vattnet.

Har du tur hörs ett litet knäpp och flaskan delas i två delar. Kanske snittet inte blev helt rakt men ibland har man tur.

Om det inte lyckas har snöret antingen brunnit för snabbt så att hettan inte blev tillräcklig eller så var glaset helt enkelt för tjockt. Välj en flaska med tunnare glas!

Det här är ett roligt experiment men kanske inte den metod du ska satsa på om du vill dela många flaskor.

Test 2
Är du stadig på hand går det att använda en klassisk glasskärare, men ifall du vill dela många flaskor, rekommenderar jag att du införskaffar en glasskärare för glasflaskor.

Glasskärare finns i olika modeller. Fördelen med dem är att flaskan placeras i en ställning som är justerbar, så du kan välja höjden på snittet och ställa skäraren enligt flaskans storlek.

Justera ställningen vid behov. Placera flaskan i ställningen. I modellen jag använde höll jag fast flaskan med ena handen och roterade flaskan mot mig med den andra.

Rotationen skapar en skåra runt hela flaskan. När flaskan roterat ett helt varv och skårorna möts hörs ett litet knäpp och då är varvet klart. Fortsätt inte att rotera flaskan för då är risken stor att snittytan blir sned.

Nu är det dags att dela flaskan. Även den här metoden sker med hjälp av snabb och stor temperaturväxling.

Häll kokhett vatten över den roterande flaskan och sätt den sedan direkt i kallt vatten. Upprepa proceduren tills det knäpper till och flaskan delas.

Ibland blir det ett klockrent snitt, ibland inte. Så är det bara.

Slipning
Efter att du delat alla flaskor i de höjder och storlekar du önskar är det dags för slipning.

Alla snittytor behöver slipas för att ojämnheter och vassa kanter ska försvinna. Använd fint sandpapper som är blött och snurra flaskhalvorna mot det.

Ska flaskbottnarna användas till glas bör de slipas mycket noga. Ha gärna ett fat eller papper under sandpappret så blir det enklare att samla ihop glasflisorna efteråt.

Kom ihåg att använda handskar under hela processen.

Slutprodukter
Det finns många sätt att använda delarna men jag tycker om det enkla och använder dem till dricksglas och lyktor.

Naturgrenar eller rundstavar sågas till lämplig längd och täljs så de passar in i flaskhalsen. Flaskorna träs på pinnarna som enkelt trycks ner i marken.

Dags för mys i höstmörkret!

Tre facklor som är gjorda av halverade vinflaskor.
Bild: Yle/Esa Saari