Vem omfamnar Åkesson? – Sverigedemokraterna har vågmästarroll när blocken går mot sitt slut och Sveriges politik blir som Finlands
När svenskarna går och röstar är de vana vid att välja statsminister. Men inför årets val kan de inte längre vara säkra. – Blockpolitiken går mot sitt slut och Sverigedemokraterna kommer att ha en stark vågmästarroll, säger professor Åsa von Schoultz.
På söndag ordnas val i Sverige – svenskarna väljer representanter till både riksdagen, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige.
Det som skiljer årets val från tidigare är att det nu ser ut att bli slut på den traditionella svenska blockpolitiken. Statsvetare Åsa von Schoultz tycker det blir en väldigt spännande kväll.
- Det är osäkert vad vi får för typ av regering, det är osäkert hur stora Sverigedemokraterna blir, och det är också osäkert vilket som blir det näststörsta partiet. Det finns många spänningsmoment att ta del av.
Inget av de traditionella blocken ser ut att kunna nå majoritet, innebär det här nu slutet för blockpolitiken i Sverige?
- Ja så ser det ut, det är en väldigt knivig situation. Vi är vana vid att svenska väljare går till val och avgör vem som ska bilda regering och vilken typ av politik den ska föra. Nu är det inte alls så, säger von Schoultz.
Enligt opinionsmätningarna under våren och sommaren ligger båda blocken, alliansen och de rödgröna, på strax under 40 procent i väljarstöd.
Stödet för Sverigedemokraterna har varierat kraftigt i opinionsmätningarna, mellan omkring 16 procent och flera enheter över 20 procent. Oberoende av hur det går är det klart att de verkar göra ett klart bättre val än 2014 och att partiet kommer att ha en stark vågmästarroll i regeringsbildningen, knappast som regeringspart men som passivt stöd för dem som bildar regering.
Allt är väldigt osäkert och inget av partierna vill heller öppna upp och visa vad de egentligen vill efter valet
Åsa von Schoultz
- Allt är väldigt osäkert och inget av partierna vill heller öppna upp och visa vad de egentligen vill efter valet. Så det är osäkert för väljarna vad vi kan förvänta oss, och partierna spelar med varandra på en ganska hög nivå, säger von Schoultz.
Stefan Löfven har försökt öppna upp för en koalitionsregering, kan han lyckas med det?
- Löfven vill bryta alliansen, han vill gärna regera med stöd av Centern och Liberalerna. Då skulle man också få en ganska stabil grund att stå på, men det vill ju inte Centern och Liberalerna.
Vem blir Sveriges nästa statsminister då?
- Det vet jag faktiskt inte, men den stabilaste grunden verkar det som att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skulle ha. Alliansen skulle kunna regera med stöd av Sverigedemokraterna, framför allt deras skattepolitik ligger relativt nära den som Moderaterna förespråkar.
Men inte heller det blir lätt, för Sverigedemokraterna vill inte stöda en regering om de inte får lämna ett ordentligt avtryck i politiken den ska föra, och vara med och förhandla om budgeten. Det här säger allianspartierna hittills nej till.
Små partier med tydliga budskap går framåt
Att stödet för Sverigedemokraterna stigit förklarar von Schoultz främst med det som kallas flyktingkrisen i Sverige 2015, när landet hade svårt att hantera den stora mängd asylsökande som kom.
- Sverigedemokraterna har varit skickliga i att utnyttja det politiskt, de har sakta men säkert byggt upp ett understöd utgående från den politiken.
Samtidigt finns det också andra mindre partier som Centern och Vänsterpartiet som nu ökar, på bekostnad av de stora. Både Moderaterna och Socialdemokraterna ser ut att få ett lägre stöd än på länge.
- De mindre partierna har lyckats ha ett ganska tydligt budskap, förklarar von Schoultz.
Centern har till exempel avvikit från de andra allianspartiernas invandringspolitik och varit tydliga i sitt avstånd till Sverigedemokraterna. Det har Centern lyckats vinna väljare på.
- Och Vänsterpartiet kör med en klassisk, tydlig vänsterpolitik med en expansiv välfärdsstat och höga skatter, man har helt enkelt varit tydlig med sitt budskap.
Partierna går ut och för valkampanj och lovar en massa saker om vad de vill göra efter valet, men det är väldigt otydligt för väljarna vad det finns för realistiska regeringsalternativ
I somras härjades Sverige av skogsbränder som fick igång diskussionen om ett klimatval, och senare ledde bilbränderna till diskussioner om trygghet och säkerhet i landet. Vilka frågor är det nu som verkar avgörande för det här valet?
- Frågar man väljarna är sjukvården i topp. Invandring, lag och ordning slår också högt, skolan är också i topp. Men det är inte ett tema som dominerar, hittills är det ganska jämnt, säger von Schoultz.
I övrigt har hon tänkt mycket på att svenska valet i år påminner mycket om hur det brukar vara inför finländska riksdagsval.
- Partierna går ut och för valkampanj och lovar en massa saker om vad de vill göra efter valet, men det är väldigt otydligt för väljarna vad det finns för realistiska regeringsalternativ och vad vi kan förvänta oss för verklig politik efter valet, när vi väl har valresultatet på plats.
Åsa von Schoultz sitter med som politisk expert i Svenska Yles valvaka om det svenska valet på söndag kväll, i Yle Fem, på Arenan, i Yle Vega och på svenska.yle.fi.