Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

En rektor räcker inte till för både Lovisa gymnasium och Kotka svenska samskola – nu sägs avtalet upp

Från 2018
Lovisa gymnasium 2016
Bildtext Efter att Lovisa gymnasium fick ny rektor 2015 har rektorn bara jobbat där tre dagar i veckan.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Sedan 2015 har Lovisa gymnasium och Kotka svenska samskola haft en gemensam rektor. Men systemet har inte fungerat så bra som man trodde, och nu vill Lovisa stad säga upp avtalet.

Bildningsnämndens svenskspråkiga sektion i Lovisa får på tisdag ta ställning till att säga upp avtalet med Garantiföreningen för Kotka svenska samskola (KSS).

Sedan 2015 har Lovisa gymnasium (LG) sålt rektorstjänster åt föreningen så att rektorn har jobbat i Kotka två dagar i veckan och i Lovisa tre dagar i veckan.

Systemet utvärderades i diskussioner mellan Lovisas bildningsdirektör, rektorn och garantiföreningens ordförande under våren. Nu har åtminstone Lovisa stad kommit fram till att det inte fungerar som det borde.

– Vi har inte kollat med studerande, men det dilemma som har kommit fram är att rektorn inte alltid har varit på plats då lärarna har velat ha snabba beslut, säger bildningsdirektör Thomas Grönholm i Lovisa.

Hinner inte med alla arbetsuppgifter

Thomas Grönholm säger att han inte kan uttala sig för KSS del. Men signalerna därifrån har också varit att en rektor på 40 procent inte är tillräckligt för att det ska finnas tid för alla arbetsuppgifter.

– Skulle det bara handla om gymnasiet så skulle det vara en annan sak, men i Kotka har rektorn hand om årskurserna 1–9 plus gymnasiet.

Enligt Grönholm kan rektorn inte avsäga sig sitt ansvar för frågor som berör KSS trots att han skulle råka vara i Lovisa just den dagen. Det har också tagit upp en del av rektorns arbetstid.

Thomas Grönholm, Lovisa stad.
Bildtext Arkivbild av Thomas Grönholm.
Bild: Yle / Hanna Othman

Förslaget för bildningsnämndens svenskspråkiga sektion är att avtalet med KSS garantiförening sägs upp den 31 juli 2019.

Thomas Grönholm vill i det här skedet inte kommentera om det skulle betyda att rektorn börjar jobba vid Lovisa gymnasium på heltid igen från och med nästa läsår.

– Det funderar vi på internt. Vi har några alternativ som vi utreder som bäst, men jag berättar ogärna mer eftersom allt ännu är i planeringsstadiet. Men jag antar att sektionen ställer mig samma fråga på tisdag; kanske jag ger ett inofficiellt svar där.

Diskussion om artikeln