Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler väljer frivillig barnlöshet – det här anser ni om orsakerna

Från 2018
Det finns flera orsaker till frivillig barnlöshet.
Bild: Yle/ Miro Johansson

Många har valt att kommentera Svenska Yles artikel om frivillig barnlöshet. Åsikterna i kommentarsfältet visar att den frivilliga barnlösheten varken har enkla eller entydiga orsaker.

Folk vill inte ha barn för att de är själviska, oroar sig för den egna ekonomin eller för framtiden, skriver många. Också insikten om att vår planet är överbefolkad spelar in när man funderar på att skaffa barn eller låta bli.

Själviskhet nämns ofta

Antingen ses frivillig barnlöshet som ett uttryck för extrem själviskhet – eller som ett bevis för det totalt motsatta, fullkomlig avsaknad av själviskhet.

“Föga överraskande med dagens självcentrerade och bortskämda människor. Huj, tänk att behöva göra något osjälviskt och något som man behöver binda sig till i nästan två decennier!! Helt otänkbart för snapchatgenerationen …” skriver Knugen.

Man kan också ha ett annat perspektiv:

“Jag ser att många anser att de som frivilligt väljer bort barn är egoistiska och borde skämmas för det. Jag har själv en bokstavsdiagnos samt en kronisk sjukdom. Jag har frivilligt valt bort barn då jag inser att min bokstavsdiagnos gör att jag behöver så mycket egentid att jag rent mentalt inte skulle klara av att ta hand om ens ett barn.”

Helt otänkbart för snapchatgenerationen

Knugen

Flera inlägg betonar att själviskheten ligger i att skaffa barn, inte i att låta bli:

“Inte är det något mera egoistiskt eller självupptaget att låta bli att skaffa barn än att skaffa barn. Hur många skaffar inte barn för att de kanske inte vill bli ensamma, försöker lappa en trasig relation och tänker att ett barn ska fixa det eller att man får mening i sitt liv som man inte lyckas tillföra på egen hand, listan är lång ... ” skriver Drivved.

“Jag har barn. Två stycken till och med. Det är det mest egoistiska jag och min man gjort. För VI ville ha barn” sägs det i en annan kommentar.

En skribent kommenterar sitt eget och sina vänners liv – de är högutbildade med bra inkomster och lever i trygga, kärleksfulla förhållanden – varför då skaffa barn?

“Varför skulle vi behöva det? Vad saknar vi? Vi har kärlek, vi har intressanta liv, vi har bra framtidsutsikter. Varför skulle vi ändra på det?"

Jag har barn. Två stycken till och med. Det är det mest egoistiska jag och min man gjort

anonymi3290

Oro för framtiden och ekonomin

Kommentarerna tar också fasta på oron för framtiden och för hur man som förälder ska orka med allt – och att de kan ligga bakom ofrivillig barnlöshet.

“Jobben försvinner och ersätts av robotar. Dator och internet är ett måste i så gott som alla yrken. Allting ska bli elektroniskt [...] När man inte själv förstår sig på vart samhället är på väg så hur ska man sedan kunna lära sina barn hur samhället fungerar?”

“I grunden hamnar det om osäkerhet, alltså osäkra anställningar. Barnfattigdomen ökar som bekant. Allt fler hamnar lite utanför då de inte har råd att vara med. Mänskor pejlar in detta och folk skjuter upp alla tankar på barn tills de känner att framtiden börjar kännas någorlunda trygg” anser en debattör.

Också den hårda press dagens föräldrar utsätts för nämns:

“Många barn vistas långa timmar på dagis och föräldrarna skall hinna med allting efter långa och tunga arbetsdagar. Det är en hård press på unga föräldrar och samhället borde arbeta för en barnvänligare politik och understöda barnfamiljerna [...]”.

Barnfattigdomen ökar som bekant. Allt fler hamnar lite utanför då de inte har råd att vara med

12345678910111213141

Stig-Britt för fram synpunkterna hos dem som inte har så höga inkomster:

“Som låginkomsttagare är väl största problemet hur man ska ha råd? Jag vill inte hamna i skuldfällan som tydligen en stor del av befolkningen är i enligt en artikel nyligen. I dag ska man betala så mycket ... internet, dator, underhåll av elektronik, underhåll av bil, försäkringar, läkarbesök, dyra hyror, dyrt bränsle, dyr mat …”

Eller kanske det är så enkelt att surfandet tagit över sexlivet?!

MisterY

Planeten överbefolkad

Många nämner också det faktum att vi alla i dag vet att vår planet håller på att duka under på grund av den stora befolkningsmängden – och att den vetskapen inverkar på beslutet att skaffa eller inte skaffa barn.

“Vår planet är redan överbefolkad, bara bra att de föds färre barn. Andra länder borde ta efter.”

“Världen är överbefolkad, människopopulationen är för stor och det här triggar hos en del av oss människodjur ett beslut att inte föröka sig” skriver Ben, 50 plus och frivilligt barnlös.

När jag var i 20-29-års åldern ville jag inte ha barn mest p.g.a. jordens överbefolkning. Men min fru ville ha så det blev två, och det är jag väldigt glad för i dag som 70+

anonymi12785

Andra ser orsaken i dagens livsstil:

“Eller kanske det är så enkelt att surfandet tagit över sexlivet?!”

Inget konstigt alls

Men det finns också de som inte ser något något konstigt alls med den frivilliga barnlösheten.

Den är snarast ett tecken på ett välmående samhälle:

“Som Prof. Hans Rosling så tydligt visade så går alla samhällen mot ett mindre barnafödande ju stabilare och bättre samhället är ekonomiskt. Paradexemplen just nu är ju Japan, Kina och Indien.”

Diskussion om artikeln