Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa uppmärksammas för sysselsättning av unga med funktionsnedsättning

Från 2018
Två män river växter vid vattendrag.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Vasa stad har fått ett hedersomnämnande för sin sysselsättning av ungdomar med funktionsnedsättning. Staden utvecklade en skräddarsydd arbetsansökan som gjorde att fler unga fick anställning.

Det är stiftelsen Vamlas som gett Vasa stad ett hedersomnämnande. Vamlas stöder barn och unga med funktionsnedsättning.

Orsaken till omnämnandet är att Vasa utvecklat en separat ansökningsprocess som gjort det lättare för unga med funktionsnedsättning att få sommarjobb.

- Då ungdomar med funktionsnedsättning och specialbehov tidigare försvann bland hundratals sökande och en eller två årligen hittades och fick sommarjobb, anställdes nu sexton ungdomar i och med det nya ansökningssystemet. Även sektorernas förmän hade fåtts med bra, säger projektchef Pauli Leinonen från Vamlas.

Ungdomarna jobbade inom kommunikationen, grönsektorn, den rehabiliterande arbetsverksamheten, på biblioteket, inom serviceområdet för personer i arbetsför ålder, småbarnspedagogiken och som hjälp för handikapp- och tillgänglighetsombudet.

− Jag är tacksam över att man på riksnivå beaktar utvecklingsarbetet i Vasa. Det bästa är att vi fick så många ungdomar med specialbehov i jobb hos oss, säger Vasas sysselsättningschef Helena Nurmikoski.

Systemet med en egen ansökan för ungdomar med specialbehov kommer att användas även i fortsättningen.

Diskussion om artikeln