Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lännen Media: Efterlyst i samband med terrorattacken i Åbo kontaktade polisen

Från 2018
Uppdaterad 06.09.2018 15:03.
Människor placerar blommor och ljus på Salutorget i Åbo på lördagen den 19 augusti 2017.
Bild: EPA/MARKKU OJALA

En man som efterlysts i samband med utredningen av terrorattacken i Åbo har själv kontaktat polisen i våras, berättar Lännen Media.

Enligt Centralkriminalpolisen (CKP) vill mannen komma till Finland och reda ut saker.

CKP misstänker 24-åringen för att ha varit delaktig i terrorattacken, och efterlysningen är fortfarande i kraft. CKP vill av utredningstekniska skäl inte berätta hur den misstänkte varit i kontakt med polisen.

Kriminalkommissarie Susanna Arppe säger att man vid CKP har uppfattningen att mannen är villig att komma till Finland för att reda ut saker.

Polisen vill veta hur mycket och på vilket sätt den efterlyste mannen har påverkat gärningsmannens beslut att utföra en terrorattack i Åbo.

Terrorbrott föråldras inte

Den efterlyste är född i Uzbekistan och finsk medborgare. Han åkte till Dubai tre veckor innan attacken och har inte återvänt till Finland efter det.

Terrorbrott föråldras inte, alltså kan CKP i teorin hålla efterlysningen i kraft på obestämd tid.

CKP har inte aktivt försökt få mannen till Finland. Enligt Arppe är orsaken graden av inblandning och att bevisningen är svag.

- Utgångspunkten är ändå att han i något skede kommer till Finland eller till Europa. Nog får vi tag på honom, tror Arppe.

Artikeln baserar sig på Lännen Media: Turun terrori-iskusta etsintäkuulutettu otti yhteyttä Suomen poliisiin skriven av STT.

På andra språk