Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsrådet beslöt om minoritetsspråksstödet för tidningar - Glada miner, men också oro för framtiden bland finlandssvenska chefredaktörer

Från 2018
Uppdaterad 06.09.2018 17:46.
tidninngar på fönsterbrädet
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Statsrådet har idag beslutat om beviljandet av minoritetsspråksstödet för tidningar. Idag kom också nyheten att VD Pär Landor på SPT i november också axlar ansvaret som chefredaktör på nyhetsbyrån.

Av den utdelade summan får SPT lejonparten, 400 000 euro. Förlags AB Sydvästkusten som ger ut Åbo Underrättelser får 50 000 euro, Tidskriften Ny Tid får 30 000 euro och Nya Östis 20 000 euro.

Kim Wahlroos, chefredaktör för Nya Östis, är nöjd med beslutet och tycker det här bevisar att det finns en beställning på papperstidningen.

- När Borgåbladet och Östra Nyland slaktades av KSF Media utredde jag om det fanns ett intresse för en lokaltidning. Det visade sig att det fanns ett stort intresse och vi fick snabbt tusen prenumeranter, berättar Wahlroos.

Då sade de att "Kimmen är en riktig idiot, att digitaliseringen tar över"

Idag är ekonomin i balans och framtiden ser ljus ut, säger Wahlroos.

- Då sade de att "Kimmen är en riktig idiot, att digitaliseringen tar över". Men så har det inte gått, papperstidningen tuffar på mot en ljus framtid, säger Wahlroos.

Han tror att det är den ”ultralokala” framtoningen som är viktig för tidningen.

Glada miner på Ny Tid - men framtiden befaras svår

Janne Wass, som är chefredaktör för kultur- och samhällstidskriften Ny Tid, är också nöjd över det nyss fattade beslutet.

- Vi är naturligtvis väldigt glada för att de beviljat pengarna vi ansökt om. Det betyder nu att vi kan utveckla vår aktualitets- och nyhetsbevakning på webben, säger Wass.

Janne Wass
Bildtext Janne Wass
Bild: Otto Donner

Att utmaningarna för både större och mindre tidskrifter kommer att fortsätta i framtiden är nästan oundvikligt.

- Hur man ska göra pengar på webben är en svår fråga, för publikunderlaget är så litet i Svenskfinland. Jag ser fortfarande att situationen kommer att vara väldigt svår för Ny Tid och andra mindre medier. Hoppas det här uppmärksammas på fondhåll och offentligt håll, säger Wass.

Jag ser fortfarande att situationen kommer att vara väldigt svår för Ny Tid och andra mindre medier. Hoppas det här uppmärksammas på fondhåll och offentligt håll

Janne Wass

Ny chefredaktör räknar inte med offentliga stöd i framtiden

Lejonparten av stödet gick till relativt nygrundade Nyhetsbyrån SPT som ersatt svenskspråkiga FNB. Svenskfinlands stora medieaktörer HSS Media och KSF Media anlitar SPT för inköp av nyheter.

SPT:s nyrekryterade vd Pär Landor är glad över pengarna.

- Att vi fick hela potten vi sökt är mer än positivt. Det har tidigare varit en startup-verksamhet och nu ska följande växlar sättas in. Både gällande vad vi producerar och till vem vi ska producera, säger Landor.

Landor räknar ändå inte med offentligt stöd i framtiden.

- Helt klart är det välkomna pengar uttryckligen just nu. Samtidigt jobbar vi på det sättet att vi bygger en byråverksamhet som inte är beroende av stöd efter några år. Man måste se på det kallt realistiskt, för tyvärr kan dessa stöd försvinna. Och jag säger tyvärr för det är just nu som stöd som dessa skulle behövas, säger Landor.

Pär Landor står framför en skärm. Han tittar in i kameran med ena handen riktad mot skärmen.
Bildtext Pär Landor
Bild: Yle/Lotta Sundström

Landor tar också över som chefredaktör

Landor kommer från och med första november att ta över också som chefredaktör på SPT, eftersom Anna Back återgår till sin tjänst på KSF-media. Samtidigt kommer Landor att fungera som vd.

Styrelseordförande Patrik Stenvall förklarar utnämningen så här.

- Dels handlar det om att nuvarande chefredaktören har valt att återgå till sitt tidigare jobb, dels handlar det om att det ger ett tydligt ledarskap. Sedan är ju organisationen ganska liten så det här är säkert en bra lösning.

Nuvarande chefredaktör Anna Back får också tack för sin insats under det gånga året.

- Anna Back har startat upp verksamheten på ett jättebra sätt, säger Stenvall.

Följande mening lades till klockan 16:18:
Idag kom även nyheten att VD Pär Landor på SPT i november också axlar ansvaret som chefredaktör på nyhetsbyrån

Diskussion om artikeln