Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Författaren Katarina von Numers-Ekman om traillöpning: "Jag får en skattletarkänsla av att upptäcka nya stigar"

Från 2018
Katarina von Numers-Ekman (t.v.) och traillöparen Ida Kronholm står bredvid varandra.
Bildtext Katarina von Numers-Ekman (t.v.) har antagit utmaningen att börja stiglöpa. Här tillsammans med stiglöparen Ida Kronholm.
Bild: Yle/Parad Media

I alla tider har människan sprungit i skog. Vad är det för nytt med detta, undrar många. Men faktum är att traillöpning, eller stiglöpning som det också kallas, verkar ha tagit Norden med storm. Det intygar också författaren Katarina von Numers-Ekman, som i somras antog utmaningen att börja stiglöpa.

I stiglöpning handlar det helt enkelt om att löpa på stigar i skogsterräng.

– Det finns en trend och ett behov av att komma ut i naturen och i skogen och kunna kombinera den här naturupplevelsen med tränandet, säger Katarina von Numers-Ekman.

Tappade sugen för vanlig löpträning ibland

Löpningen i sig var ingen ny bekantskap för henne.

– Jag har idrottat redan som barn och i vuxen ålder sysslat med löpning lite till och från. Men det hände att jag tappade sugen för löpandet emellanåt.

Katarina von Numers-Ekman bor i egnahemshus i Kyrkslätt. Hon löptränade mest på landsvägar förut.

– Men för tre år sedan skaffade vi hund och då tänkte jag att jag skulle kunna börja springa med hunden, så att den också skulle få motion.

Hon skaffade ett koppel för det här ändamålet men det funkade inte alls.

– Vår hund Honey satte sig mest bara på bakhasorna och det blev ingenting så jag fick tänka om.

Ett annorlunda sätt att löpträna

Det här ledde till att Katarina von Numers-Ekman började röra sig på stigar i skogen med hunden istället. Det visade sig vara en lösning som också hunden gillade. Katarina blev sakta lite modigare och hittade nya rutter och tyckte det var roligt.

– Nu i somras läste jag en artikel om stiglöpning, det är ett svenskt koncept som nu också fått fotfäste i Finland. Jag tände på det här direkt och tänkte att det här kunde vara något för mej, att träffas med människor i en grupp och springa i skogen tillsammans.

Hon fick till och med en liten tanke om att någon gång kanske kunna bli stiglöpningsledare själv på sin egen hemort i Kyrkslätt.

– Jag tänkte att det skulle vara fint att kunna var med och starta en stiglöpargrupp.

Därför var det här en utmaning som satt mitt i prick.

Letar efter nya stigar

Katarina som tidigare också känt sig osäker på att löpa på obekanta ställen och till och med tidvis varit rädd för att tappa bort sig har helt kommit över de här tankarna. I dagens läge kan man dessutom ha en telefonen med sig så man kan kolla var man är.

– Nu har det nästa blivit tvärtom, jag får en skattletarkänsla av att hitta en ny stig. Jag funderar vart den månne går och testar den gärna, säger hon.

Numera utmanar hon sig själv att springa på nya stigar för att se vart hon kommer.

– På det här viset har jag utvidgat mitt revir där jag kan stiglöpa. Nu försöker jag istället aktivt hitta nya stigar .

Träningshjälp av ett proffs

Katarina von Numers-Ekman fick hjälp att komma igång och ett eget träningsprogram av den tidigare finska mästare och världsmästaren i orientering, Mårten Boström. I mitten av juli inledde hon tränandet.

– Det var ett ganska intensivt träningsprogram, jag skulle ge mig ut i skogen varannan dag. Ibland var det längre länkar och ibland kunde det vara intervallträning.

– Det passade mej väldigt bra att ha ett träningsprogram att bara följa. Det var sommarlov så jag hade tid att göra det också.

Nu när hösten med vardag och jobb kommit igång är hon inte lika säker på att tiden skulle räcka till på samma sätt.

Mot slutet av utmaningsperioden deltog Katarina i ett traillöpningslopp.

– Det var nog en upplevelse, säger hon. Det ordnades ganska nära där jag bor och vi var inte väldigt många deltagare men jag lyckades under loppet placera mig bakom en dam som höll en bra takt och jag försökte hålla henne i siktet hela tiden.

Det gick bra och hon kunde utnyttja de tips hon fått.

Ida jobbar med traillöpning på heltid

Ida Kronholm är ultralöpare och hittade traillöpningen för fyra år sedan. Hon trillade dit direkt och sedan dess har hon hunnit bli så involverad i grenen att hon numera sysslar med traillöpning på heltid med företaget Team Nordic Trail.

Ida Kronholm ställde upp och utvärderade Katarina von Numers-Ekmans utmaning eftersom coachen och orienteraren Mårten Bostöm av tidtabellskäl inte inte kunde medverka i utvärderingen.

Hittade kärnan med traillöpning

Ida Kronholm tycker att Katarina von Numers-Ekman lyckats mer än väl med sin utmaning och att hon hittat den absoluta kärnan i vad traillöpning går ut på. Att bara ge sig ut och inte hänga upp sig på hur snabbt eller hur långt man springer, utan helt enkelt låta naturen och kroppen styra.

– Det är kanske lite det som vi människor har tappat i dagens samhälle, menar Ida Kronholm

Ida Kronholms stiglöpningtips - Spela upp på Arenan

Deltog i traillopp på 170 kilometer

Ida Kronholm har själv också deltagit i Ultra Trail du Mont Blanc i fjol. Det är ett lopp på 170 kilometer som man springer i ett sträck. Det säger sig självt att det är ett lopp som kräver väldigt mycket.

– Loppet i Mont Blanc är ett av de mest prestigefyllda loppen man kan delta i. Man måste ha tillräckligt med så kallade ITRA-poäng för att få vara med. Jag hade tur att jag seden blev utlottad till att få ställa mig på startlinjen trots att jag då bara hunnit hålla på i tre år, och bara precis hade uppfyllt kriterierna.

Man måste ha rätt många lopp bakom sig och dessutom 10 000 höjdmeter som man sprungit, för att alls kvalificera för att delta i utlottningen.

– I synnerhet höjdmetrarna är utmanande att samla på sig i vanliga finska förhållanden eftersom vi inte har så bergig terräng.

Ett dylikt lopp är en extrem utmaning och påfrestning för kroppen. Det påminner på många sätt om en expedition av det farligare slaget, och deltagarna måste också vara förberedda på det.

– Starten går på kvällen och sedan har man 47 timmar på sig att ta sig i mål.

När Ida deltog i fjol var det kallt, minus tio grader och snö, på de avsnitt som var uppe i bergen.

- Jag kom inte i mål den gången, berättar Ida. Jag klarade 140 kilometer. Men jag vill delta på nytt och hoppas på att ha tur i utlottningen och få vara med nästa år igen.

Ska bli ledare för stiglöpningsgrupp

För Katarina von Numers-Ekman, som precis börjat med grenen, låter det här lite utopistiskt, men däremot är hon fast besluten vid att fortsätta träna stiglöpning.

Hon kommer också att gå på kurs för att kunna börja leda egna grupper på sin egen hemort, precis som hon hoppats på från början.

- I höst ska jag också ge mig ut i mörkret och prova springa med pannlampa, säger hon.

Katarina von Numers-Ekman och Ida Kronholm deltar i Efter Nio radio på kördag 8.9 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Författaren och läraren Katarina von Numers utmanas att testa på stiglöpning i skogsterräng

33:35