Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lönar det sig att påskynda spaningslagarna för ett par månaders skull?

Från 2018
ett ljusblått hänglås på mörkblå bakgrund, omringad av olika some-plattformers logon
Bild: Ida Rislakki / Yle

Behandlingen av spaningslagarna har igen kommit igång i riksdagen. Frågan är om det alls längre ska löna sig att förklara ärendet brådskande.

Riksdagens grundlagsutskott har inlett behandlingen av reformen av underrättelselagstiftningen. Det brådskar, då behovet att bekämpa terrorism upplevs stort också i Finland.

En del i riksdagen har ändå börjat tala om att det kanske inte är så stor idé att försöka förklara ärendet brådskande, då man teoretiskt skulle kunna vinna ett par månader på det.

- Ju närmare vi kommer valet, desto sämre ser argumentet om att lagarna ska förklaras brådskande ut, säger Sannfinländarnas gruppordförande Leena Meri.

Samlingspartiets Wille Rydman håller inte med, då det efter riksdagsvalet nästa år först blir regeringsförhandlingar och sedan sommarpaus i riksdagen.

- Om vi inte hinner behandla alla lagarna till slut denna valperiod fortsätter vi behandlingen nästa höst. Det kommer att orsaka en ganska stor skillnad jämfört med om vi kan behandla dem till slut denna valperiod.

Försiktiga kommentarer om proceduren

För att förklara ett ärende brådskande i riksdagen krävs först 5/6 majoritet i andra behandlingen.

Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna kan hindra det. Hittills har kommentarerna från partiet varit mycket försiktiga i tidtabellsfrågan.

Vänsterförbundet har klart meddelat att man inte stöder att ärendet förklaras brådskande.

En annan reform kan komma i vägen

Sakfrågorna kommer naturligtvis att orsaka diskussion i utskottet. Samtidigt kan en annan reform komma att ställa till det.

Social- och hälsovårdsutskottet väntas inom kort få klart sitt betänkande eller sina betänkanden om vård- och förvaltningsreformen. Det blir därefter grundlagsutskottets uppgift att bekanta sig med dem.

- Dygnet har ett begränsat antal timmar. Det kan bli tajt att få ihop utlåtanden om alla ärenden som når oss, säger Leena Meri.

Diskussion om artikeln