Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Både staden och Övis gjorde fel – beslutet om Romeos skolgång måste göras om

Från 2018
Uppdaterad 07.09.2018 10:13.
Romeo med mamma Nadia Boussir vid Vikinga skola i Vasa.
Bildtext Romeo med mamma Nadia Boussir vid Vikinga skola i Vasa.
Bild: Privat

Regionförvaltningsverket ger både Vasa stad och Övningsskolan bakläxa i frågan om elever med specialbehov ska kunna gå i Övis. Det måste finnas ett samarbetsavtal mellan staden och skolan.

Romeo Boussir ville börja i Vasa Övningsskola tillsammans med sina kompisar som han hade gått tillsammans i förskolan med. Det ansåg också staden att han skulle göra eftersom Övis är hans närskola.

Vid Övis tyckte man annorlunda. Skolan överklagade stadens beslut till Regionförvaltningsverket och meddelade familjen att deras son inte kan börja i Övis.

Familjen Boussir överklagade Övis beslut om att inte ta emot sonen. Hela processen drog ut över sommaren.

Regionförvaltningsverkets jurist Thomas Sundell har behandlat de båda överklagandena och han konstaterar att Vasa stad och Övis behöver ett samarbetsavtal där det ska framgå vilka specialbehov som skolan kan sköta.

- Eftersom Övis är en del av Vasa stads skolnät måste man erbjuda samma nivå av stöd som man kan få vid vilken annan skola som helst i stan, säger Sundell.

Fortsatt behandling

Regionförvaltningsverket upphävde stadens beslut om att Romeo skulle börja vid Övis och återförvisade ärendet för ny behandling.

Regionförvaltningsverket har kommit fram till att Vasa stad inte officiellt har tagit ställning till vilket stöd eleven behöver och därför kan man inte säga om stödbehovet faller inom ramen för vad Övis kan förväntas ordna.

- Eftersom det inte finns något avtal mellan staden och Övis måste man tänka sig någon slags minimi nivå på vad som Övis åtminstone borde ordna, säger Sundell.

Nya processer

ÅA:s dekanus Fritjof Sahlström säger att han är glad över att RVF nu kommit med ett utlåtande.

- Det är bra att vi har fått ett beslut. Nu har vi förutsättningar att tillsammans med staden slå fast vad som gäller och ta fram processer som fungerar bättre än vad det har gjort i det här fallet, säger Sahlström.

Är man från Övis sida nöjda med beslutet från RVF?

- I det här fallet är det inte fråga om att vara nöjda eller missnöjda och man kan inte tala om vinnare eller förlorare. Hela processen har varit allt annat än lyckad, det är bara att konstatera. Det är himla olyckligt att en familj hamnat i kläm, säger Sahlström.

- Därför är det bra att vi nu har fått ett beslut så vi kan undvika dylika processer i framtiden, säger Sahlström.

Yle Österbotten har försökt nå familjen Boussir för en kommentar, men inte lyckats.

Vasabladet var först med nyheten.

Diskussion om artikeln