Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flera timmars hemväg i skoltaxin och barn med funktionsnedsättning som lämnats ensamma på vägen – kaosartad terminsstart i Helsingfors

Från 2018
Uppdaterad 06.09.2018 21:57.
Stora problem med Helsingfors taxitjänst för barn med funktionsnedsättning - Spela upp på Arenan

I Helsingfors har den nya terminen för barn med specialbehov fått en kaosartad start. Barn med funktionsnedsättning har tvingats vänta en timme på taxi, de har lämnats ensamma på trottoaren och suttit över två timmar i en taxi på väg hem. Det berättar en rad föräldrar som TV-nytt har talat med.

Helsingforsmamman Johanna Welander väntar på sin son som har börjat på daghem i augusti.

Tvååriga Felix är berättigad till taxiskjuts på grund av funktionsnedsättningar. Bland annat är synen och hörseln begränsade och han kan inte ännu gå själv.

I morse var taxin en halv timme försenad, och det var inget undantag. Ett nytt taxibolag tog över daghemsskjutsarna i höst efter stadens upphandlingar.

– Och plötsligt fungerade ingenting, säger Welander.

Enligt flera föräldrar till barn med specialbehov fungerade daghemsskjutsarna för barn med funktionsnedsättningar bra i tio år. De hade bekanta chaufförer och fick bra service.

Nu, vid terminsstarten, dök flera orosmoment upp.

Man blir så orolig att det känns svårt att ge ifrån sig barnet till taxin

Johanna Welander

Trots att det i avtalet mellan Helsingfors stad och taxibolaget bland annat står att barn med specialbehov ska ha samma chaufför, uppfylls villkoren inte.

– Det är väldigt många chaufförer, och från dag till dag råder det ovisshet om vem som kommer, om de är i tid och hur det går. Man blir så orolig att det känns svårt att ge ifrån sig barnet till taxin, säger Welander.

mor matar sitt barn
Bildtext Johanna Welander med sonen Felix.
Bild: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm

TV-nytt har talat med flera föräldrar och andra vuxna i barnens omgivning som berättar om förseningar upp till en timme och stor osäkerhet varje dag med tidtabeller som inte håller, adresser som inte hittas och taxibilar som inte dyker upp.

I början av augusti lämnade en chaufför två daghemsbarn med specialbehov ensamma på en parkeringsplats.

Barn som behöver en vuxen runt sig dygnet runt, förväntades själva lista ut hur de kommer till daghemmet bakom hörnet.

Fallet kom som en chock för både familjerna och daghemmet, och numera ringer personalen varje dag till taxibolaget för att undvika katastrofer.

Kajon: Vi gör vårt bästa

Det är taxibolaget Kajon som efter upphandlingen står för daghemsskjutsarna för barn med särskilda behov i Helsingfors.

Företagets nytillträdda vd känner till höstens problem.

– Visst har det hänt i några fall och visst är vi oroade själva också. Vi jobbar hårt med att rätta till det här. Jag vill ändå påpeka att vi har lyckats i 97-98 procent av fallen, säger Tapani Eronen.

Vårt barn har varit med om en avancerad öppen hjärtoperation vid fyra månaders ålder och det löpte smidigare än skolskjutsarna

Oroad förälder

Kajon har enligt Eronen gjort både personbyten och förnyelser i sin rekryteringsprocess och utbildningen av chaufförer. Det nyaste är ett tutorsystem. Dessutom har man grundat en avdelning för kvalitetskontroll.

Det är ändå andra spelregler som råder när det gäller barn med specialbehov – är ni medvetna om det?

– Vi är medvetna om det och vi arbetar för tillfället på att samma chaufförer och samma bilar skulle sköta om de här barnen.

Det står redan i ert avtal med staden att ni ska ha samma chaufförer – hur är det möjligt att ni inte uppfyller kravet från början?

– Nåja, jag vet inte om det är riktigt så att vi inte följer det. Man måste komma ihåg att när allting kommer igång så har vi ena dagen noll bilar ute och följande dag 85 taxibilar, så visst är det alltid lite stökigt innan det börjar löpa.

Men i fråga om barn med specialbehov skulle det inte få vara stökigt.

– Nej, det stämmer och visst har vi gjort vårt bästa, säger Eronen.

Skolbarnen har GPS

Också familjer med skolbarn med specialbehov drabbas. För dem har ett annat taxibolag i år tagit över skolskjutsarna och problemen är desamma som föräldrar till dagisbarn beskriver.

Bild på en smarttelefon.
Bildtext Med hjälp av en GPS kan oroade föräldrar via telefonen hålla koll på hur bilskjutsen rör sig.
Bild: YLE/Jenna Emtö

Föräldrarna har börjat utrusta sina barn med GPS-apparater, för att veta var de finns. En av dem är Amanda Löfman.

– Jag har så många gånger stått och väntat på honom på eftermiddagarna och ingen har svarat i taxibolaget när jag har försökt ringa och fråga var mitt barn är. Nu vet jag i alla fall var hans ryggsäck är, säger Amanda Löfman.

Amanda Löfman.
Bildtext Amanda Löfman.

En annan förälder är skärrad efter att också hennes barn lämnades ensam på gatan. Hon är så trött på allt trassel med taxibilarna att hon inte orkar ställa upp på en intervju men skriver ändå i ett meddelande:

"Vårt barn har varit med om en avancerad öppen hjärtoperation vid fyra månaders ålder och det löpte smidigare än skolskjutsarna."

Hon fortsätter med en vädjan till hemstaden Helsingfors:

"Jag ber er från bottnen av mitt hjärta, vidta de åtgärder som behövs för att våra barns skjutsar ska bli trygga."

Helsingfors stad: "Det finns en miniminivå"

Helsingfors biträdande borgmästare Pia Pakarinen (Saml) har det yttersta ansvaret när det gäller avtal mellan staden och taxibolagen som har kommit till efter upphandling.

Också hon känner till problemen.

– Tyvärr är det så att det ofta just i början av läsåret uppstår problem när nya upphandlade bolag börjar med skolskjutsar. Men från stadens sida förmedlar vi alla problem och brister som kommer upp och bolagen måste lova att de ordnar upp problemen, säger Pia Pakarinen.

Pia Pakarinen on Helsingin Kaupungin Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari.
Bildtext Pia Pakarinen, Helsingfors biträdande borgmästare.
Bild: Markku Rantala / Yle

Hur är det möjligt att ni har ett avtal där det till exempel står att ett barn ska ha en och samma chaufför – och att avtalet inte följs?

– Vi har ett 13-sidigt avtal som innehåller allt som måste beaktas och nu kommer vi att se efter ifall avtalet följs, säger Pakarinen.

– I avtalet finns en miniminivå och om de här problemen fortsätter så betyder det att avtalet inte följs. Då måste vi säga upp avtalet, säger Pakarinen till TV-nytt.

Enligt Pakarinen ger staden ännu taxibolagen några veckor tid att börja följa avtalet. Om inget sker på några veckor så kommer avtalet att rivas upp.