Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa stad funderar på att driva campingen också nästa sommar

Från 2018
Vy mot huset med konstutställningar
Bildtext Gula villan måste sättas i skick för att det ska finnas någon affär i att driva campingen.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Staden vill fortsätta driva Lovisa camping i några år till. Gula villan måste sättas i skick för att det ska bli ekonomiskt lönsamt att driva campingen.

Den företagare som skulle ta över campingområdet på Ekudden drog sig ur i slutet av april. Lovisa stad tog över campingen som en tillfällig lösning.

Nu berättar utvecklingsdirektör Sten Frondén att staden överväger att driva campingen i några år till.

- Huvudtanken för hur vi går vidare bygger på att vi fortsätter åtminstone två år med att behålla campingverksamheten i stadens regi. Då kan vi förbättra campingen stegvis men undvika större investeringar, för det betyder att man äventyrar lönsamheten på hela den här verksamheten.

Lovisa stads utvecklingsdirektör Sten Frondén
Bildtext Lovisa stads utvecklingsdirektör Sten Frondén konstaterar att sommaren gått bra.
Bild: Yle/Stefan Paavola

- Då får vi förhoppningsvis allt i ett sådant skick om ett par år att vi har en klarare helhet där allt fungerar. Då är det lättare att se om vi får någon företagare att ta över, säger Frondén.

Ett annat alternativ är att bara delvis ge över campingen till en företagare, så att företagaren sköter uthyrningen och övervakningen medan staden tar allt ansvar för underhållet.

Gula villan måste öppnas för inkvartering om campingen ska bli lönsam

Sten Frondén är nöjd med hur sommaren har gått på Lovisa camping.

- Vi har fått väldigt god respons. Vi vågar tro att konceptet fungerar bra, det vill säga att arbetscentralen för unga sköter underhållet av grönområde. Då får de meningsfullt arbete att syssla med. Sedan har vi skött driften av campingplatsen med säsongsanställda.

Men för att det ska bli ekonomiskt lönsamt att driva campingen måste Gula villan tas i bruk. I år har campingen bara varit öppen för tältare, husvagnar och husbilar.

- Om man ska ha lönsamhet i verksamheten så förutsätter det nog att man har inkvartering i villan, säger Sten Frondén.

Dusch- och tvättrummen borde också förbättras, enligt Frondén. Han hoppas att ärendet kan tas upp i stadsstyrelsen inom några veckor.

Diskussion om artikeln