Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Integrationsfrågan fick det att hetta till i svenska partiledardebatten – Jimmie Åkesson: Jag fortsätter tjata om det här tills det är fixat

Från 2018
TV4:s valdebatt med alla partiledare för de svenska riksdagspartierna.
Bildtext TV4:s valdebatt med de åtta partiledarna.
Bild: Lehtikuva

I Sverige fick frågor om integrationen det att hetta till i partiledardebatten i TV4 på torsdag kväll. Moderaternas Ulf Kristersson vill ha fler enkla jobb för att invandrarna snabbare ska integreras i samhället.

Partiledarna fick svara på frågan hur deras parti vill underlätta integrationen för dem som kommer till Sverige.

- Jag påpekar ofta att ett nej är ett nej och då måste man lämna landet. Men ett ja måste också vara ett ja, och då måste man komma in i samhället, lära sig svenska och börja jobba – i dag misslyckas Sverige med båda de sakerna, sade Ulf Kristersson, Moderaterna.

Ulf Kristersson
Bildtext Ulf Kristersson
Bild: Lehtikuva
Stefan Löfven
Bildtext Stefan Löfven
Bild: Lehtikuva
Jimmie Åkesson
Bildtext Jimmie Åkesson
Bild: Lehtikuva

Kristersson talade om att det måste finnas fler enkla jobb som man kan klara utan utbildning och att bidragen inte är så höga, det är nyckeln till att få fler invandrare att jobba.

- Jag tycker att den här regeringen underskattar integrationens enorma betydelse för vår framtid. Det här är vår tids stora ödesfråga, sade Kristersson.

Om olyckan är framme kommer Ulf Kristersson tro att han kör bilen i framsätet, men Jimmie Åkesson kör i baksätet

Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterförbundet

Socialdemokraternas partiledare, statsminister Stefan Löfven, försvarade naturligtvis regeringens nya invandringspolitik.

- Hösten 2015 var en exceptionell tid med så många flyktingar som vi tidigare inte sett. Vi tog ansvar, vi lade om migrationspolitiken och nu ligger den på er nivå, sade Löfven.

De senaste fem åren har 65 000 invandrare återvänt och det visar att systemet fungerar, menar Löfven.

- Men det går inte med lägre löner! De som har kommit de senaste åren har snabbare etablerat sig på arbetsmarknaden och det beror på att de snabbare kommit i kontakt med den.

Partiledarna i Alliansen.
Bildtext Partiledarna i Alliansen, Annie Lööf, Ulf Kristersson, Jan Björklund och Ebba Busch Thor.
Bild: Lehtikuva

“Man tar seden dit man kommer”

Även om både Ulf Kristersson och Stefan Löfven numera har hårdare inställning till invandringsfrågor, så var det ändå som vanligt Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som var mest kritisk.

- Det mest grundläggande för att klara integrationen är att man tar seden dit man kommer. Och det är det som har fattats i integrationen i 30 år. Det har kastats hundratals miljarder i fullständigt meningslösa projekt, över utsatta områden, över skolor som aldrig fungerar, över olika arbetsmarknadsprojekt som aldrig leder till riktiga jobb.

- Miljöpartiet bildades för 35 år sen för att rädda den här planeten. Påminn mig igen Jimmie Åkesson, varför grundades Sverigedemokraterna? frågade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

- Vi ser ju hur bra ditt samhälle har fungerat hittills. Jag kommer fortsätta tjata om det här tills det är fixat, replikerade Åkesson.

Miljöpartiet bildades för 35 år sen för att rädda den här planeten. Påminn mig igen Jimmie Åkesson, varför grundades Sverigedemokraterna?

Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt påpekade att Jimmie Åkessons invandringspolitik kan få stort inflytande om borgerliga Alliansen bildar regering, och då måste ta stöd av Sverigedemokraterna.

- Om olyckan är framme kommer Ulf Kristersson tro att han kör bilen i framsätet, men Jimmie Åkesson kör i baksätet. Om vi har politiker på högsta nivå som legitimerar främlingsfientlighet och hets mot människor på flykt, då kommer rasismen att öka och många fruktar den utvecklingen, sade Jonas Sjöstedt.

Övriga ämnen som debatterades under kvällen var bland annat skatter, vården, skolan och EU.

Diskussion om artikeln