Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Planerna för Oscarsgalans nya kategori ”Årets populäraste film” läggs på is: ”Behövs mer diskussion”

Från 2018
Mathhew McConaughey, Cate Blanchett, Lupita Nyong'o och Jared Leto.
Bildtext Matthew McConaughey, Cate Blanchett, Lupita Nyong'o och Jared Leto vann priserna för bästa skådespelare 2014.
Bild: EPA/Paul Buck

För en månad sedan rörde akademin bakom Oscarsgalan om i Hollywood när man meddelade att det från och med nästa år kommer att finnas ett pris för årets populäraste film. Kritikerna talade om filmbranschens död, och nu väljer akademin att tillfälligt lägga planerna på is.

I ett uttalande skriver Oscarsakademin att idén med att ”introducera en ny priskategori nio månader in i året skapar utmaningar för filmer som redan har lanserats”.

Därför kommer akademin inte att dela ut det nya priset för årets populäraste film under nästa gala den 24 februari 2019.

– Det har förekommit en hel del reaktioner gällande införandet av ett nytt pris, och vi ser att det behövs mer diskussion med våra medlemmar, säger Oscarsakademins vd Dawn Hudson.

Oscar-gaala
Bildtext Dolby Theater i Hollywood.
Bild: Scott Diussa ©A.M.P.A.S.

En ny kategori för filmer med stora publikframgångar har i första hand setts som ett försök att locka fler tv-tittare till galan som brottats med sjunkande tittarsiffror under en längre tid.

Den senaste Oscarsgalan som sändes i början av mars hade bara 26,5 miljoner tv-tittare i USA – den minsta tv-publiken under galans drygt 90-åriga historia. Ett stort problem har varit den långa sändningen som ofta brukar gå mot fyra timmar.

Hur väljs årets populäraste?

Idén möttes samtidigt av stor kritik från både filmbranschen och filmkritiker som menade att priskategorin skulle skapa ett dualistiskt system med ”populära” biosuccéer och ”opopulära” konstnärliga filmer.

De senaste åren har akademimedlemmarna röstat fram mindre filmer, till exempel Moonlight och The Shape of Water, som årets bästa film, i stället för kommersiella succéer som Star Wars eller Wonder Woman.

I regel har de påkostade biosuccéerna de senaste åren belönats med en Oscarsstatyett i de tekniska priskategorierna, för bästa ljud, ljus, editering eller smink.

Oscarsstatyetter på rad
Bild: ©A.M.P.A.S.

Förslaget om att dela ut ett pris till årets populäraste film skapade också förvirring eftersom Oscarsakademin inte klargjorde exakt hur årets populäraste film ska väljas, till skillnad från årets bästa film.

Även om den nya priskategorin tillfälligt läggs på is, understryker akademin vikten av att förnya formatet för att göra galan så attraktiv som möjlig.

– Vi har gjort förändringar i Oscarsgalan under åren – inklusive i år – och vi kommer att fortsätta utvecklas samtidigt som vi respekterar det otroliga arvet från de senaste 90 åren, säger Dawn Hudson.

Källor: Oscars.org, Reuters

Diskussion om artikeln