Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centerveteranen Mauri Pekkarinen ställer inte upp i riksdagsvalet

Från 2018
Uppdaterad 07.09.2018 13:43.
Mauri Pekkarinen.
Bild: Lehtikuva

Centerns Mauri Pekkarinen meddelar att han inte ställer upp i nästa riksdagsval.

Våren 2019 har Pekkarinen, 70 år, suttit sammanlagt 40 år i riksdagen.

- Jag är tacksam för det stöd jag fått av väljarna. Jag har lagt mig själv i blöt och är en skickligare politiker än för 20 år sedan, säger Pekkarinen.

Han anger ingen speciell orsak till sitt beslut.

Däremot överväger han de närmaste veckorna om han ska att kandidera i valet till europaparlamentet. Att han ställer upp i ett eventuellt landskapsval ser han som troligt.

Det är uppenbart att Mauri Pekkarinen inte riktigt trivts i sin roll vice talman. Pekkarinen är känd som ett energiknippe och han känner sig mera hemmastadd i den riktiga politiska hetluften

- Jag har ingenting att klaga på, jag är helt nöjd med Sipilä-regeringen. Det är statsministern som bestämmer vem som får bli minister så det finns ingenting att anmärka på det. Men jag tror att jag är bättre lämpad för sådana uppdrag där man får vara med om de politiska besluten, summerar Pekkarinen.

Pekkarinen låter förstå att det finns en hel del att berätta från den fyrtioåriga epoken som riksdagsman

- Det är för tidigt att skriva några memoarer men om det någon gång blir av kommer jag att ägna ett kapitel åt den tidigare finansministern Iiro Viinanen (Saml.)

Viinanen gjorde sig löjlig över sin partikollega Kimmo Sasi och hävdade att Sasi inte förstod sig på skattefrågor.

I verkligheten var det precis tvärtom, det var Sasi som kunde de här frågorna medan Viinanen var en novis. Det här var synnerligen svinaktigt , men det får jag återkomma till.

Många garvade centerriksdagsledamöter har meddelat att de lämnar riksdagen. Pekkarinen vill inte dra slutsatsen att det här skulle åsamka Centern problem i riksdagsvalet.

- Jag citerar Charles de Gaulle: Kyrkogårdarna är fulla av oersättliga män. Nu finns alla möjligheter för yngre utmanare att etablera sig i politiken.

Tidigare idag meddelade Liisa Jaakonsaari (SDP) att hon lämnar såväl europaparlamentet som riksdagen.

Tidigare har bland andra Seppo Kääriäinen (C) och Stefan Wallin (SFP) och Maria Tolppanen (SDP) meddelat att de inte ställer upp i riksdagsvalet nästa år.

Diskussion om artikeln