Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Är också du trött på elapparater som pajar? Ny elektronik ska bli mer hållbar och lättare att reparera, kräver EU - vill gynna konsumenterna och miljön

Från 2018
Uppdaterad 11.09.2018 10:57.
Reparation av en tvättmaskin.
Bild: Andrey Popov

De första produkterna som måste uppfylla de kommande kraven är högst antagligen större hushållsmaskiner såsom kylskåp och tvättmaskiner, berättar Energimyndigheten för Svenska Yle.

Tvättmaskinsreparatören Stefan Nyholm säger att de striktare EU-reglerna är goda nyheter för konsumenterna.

– Det är helt klart positivt. Jag ser med jämna mellanrum tvättmaskiner som är byggda ganska långt enligt engångsprincipen. Vissa delar i maskinen kan man inte ta i klyv, för att kunna byta en liten enkel grej.

Delar kan till exempel vara ihoplimmade, vilket innebär att man måste byta ut flera delar samtidigt.

Hur hållbar en tvättmaskin är varierar beroende på märket, modellen och när den är tillverkad.

– Man märker helt klart att de äldre maskinerna som har mera mekaniska grejer, såsom mekaniska programklockor som tickar på, oftast är mer hållbara, säger Nyholm.

Stefan Nyholm
Bildtext Stefan Nyholm reparerar tvättmaskiner (arkivbild).

EU kommer att kräva att vissa kritiska komponenter i tvättmaskinerna ska hålla i en viss tid och att de ska vara lätta att byta ut vid behov.

Reservdelar ska också alltid finnas tillgängliga i en viss tid efter att en modell har slutat säljas.

Många olika produktgrupper

– Såsom det nu ser ut så är det diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare och dammsugare som först kommer att omfattas av de kommande EU-reglerna, berättar Kaisa-Reeta Koskinen som är specialsakkunnig vid Energimyndigheten.

Sådana här nya apparater måste alltså inom en snar framtid vara hållbara, och gå lättare att reparera och uppdatera.

Detsamma gäller troligen också för datorskärmar, servrar, luftkonditioneringssystem och belysning.

Kaisa-Reeta Koskinen vid Energimyndigheten.
Bildtext Kaisa-Reeta Koskinen
Bild: Nina Kaverinen

Alla de här elektronikgrupperna kan behöva uppfylla de nya kraven redan år 2020, för att få säljas inom unionen eller importeras hit. EU-politiker väntas besluta om saken i början av nästa år.

Det handlar om regler som utfärdas enligt det så kallade ekodesigndirektivet, vars syfte är att minska produkters påverkan på miljön.

– Den politiska enigheten kring att sådana här förändringar behövs är stor, konstaterar Koskinen.

De striktare kraven kommer som en lättnad för många konsumenter, som upplever att en hel del elektronik inte är så långlivad nuförtiden.

Flera tillverkare har också beskyllts för planerat åldrande, alltså att de tillverkar apparater som blir onödigt kortlivade och måste repareras till exempel kort efter att garantitiden har löpt ut.

Dyra reservdelar och billiga apparater

Ett problem som reparatörer nämner är att reservdelar kan vara så dyra att flera konsumenter väljer att köpa en ny apparat istället för att låta reparera sin gamla.

– Det här kan den nya lagstiftningen inte hjälpa till med. Vi kan inte stifta en lag som bestämmer hur mycket reservdelar får kosta, säger Koskinen.

Inte ens kineserna kan tillverka en bra tvättmaskin för bara 200 euro

Hon tillägger att en konsument i dagens läge kan låta bli att köpa den allra billigaste elektroniken, för att inte råka ut för apparater som går sönder snabbt. Men tills vidare finns det inga garantier för att dyrare produkter är bättre.

– Man kan inte nödvändigtvis säga att en jättedyr apparat är hållbar, men man kan säga att en billig apparat inte är det. Inte ens kineserna kan tillverka en bra tvättmaskin för bara 200 euro, kommenterar hon.

Målet med den nya lagstiftningen är att elektroniken ska bli bättre utan att det i längden ska bli dyrare för konsumenterna. En apparat kan alltså bli lite dyrare att köpa, men den ska hålla betydligt längre.

EU kräver redan i dag att dammsugarens centrala del - motorn - ska hålla i minst 500 timmar.

Diskussion om artikeln