"De lät oss bli sjuka" - barnmorskor kräver nästan en miljon euro i ersättning för att de blivit sjuka av inomhusluften på Barnmorskeinstitutet
Barnmorskor som jobbat för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS kräver sammanlagt 840 000 euro i ersättning för att deras hälsa tagit skada på arbetsplatsen. HNS tog inte deras symptom på allvar, säger barnmorskorna. HNS har avvisat ersättningskravet.
De sammanlagt 24 barnmorskorna menar att deras hälsa lidit på grund av inomhusluftsproblem på arbetsplatsen. 22 av barnmorskorna har jobbat på Barnmorskeinstitutet och två på Kvinnokliniken.
Ersättningen per person är 35 000 euro.
HNS avvisade ersättningskravet i slutet av augusti. Barnmorskorna överväger att föra saken till rätten.
Fallet är unikt i Finland: aldrig förr har en så här stor grupp människor sökt om ersättning för inomhusluftsproblem.
För två år sedan förde två barnmorskor från Karleby ett liknande fall till rätten men de fick avslag i Högsta domstolen. Hovrätten hade gett barnmorskorna rätt till ersättning.
"En stor orättvisa"
Tanja Mäkinen är en av barnmorskorna som kräver ersättning.
- Jag upplever att det här är en stor orättvisa. De lät oss bli sjuka. De tog inte våra symptom på allvar, de lät situationen eskalera, säger hon.
Mäkinen menar att barnmorskorna pratat om problemen i flera år. Hon ringde till arbetshälsovården om symptom som berodde på inomhusluften för första gången antingen 2014 eller 2015.
- Då höll jag på att inte få en läkartid, de sade att det var så många som hade fått symptom av inomhusluften.
Mäkinen led länge av huvudvärk och irritation, och kände sig hela tiden snuvig. Sedan blev symptomen värre. Hon förstod sambandet mellan arbetsplatsen och hennes symptom först då hon fick allvarliga astmaattacker och till slut blev intagen på sjukhus.
- Symptomen lättade då jag var hemma, säger Mäkinen.
Barnmorskorna är besvikna på HNS
Barnmorskeinstitutet stängde i oktober i fjol. Beslutet fattades i april i fjol när det visade sig att utrymmena var svårt fuktskadade.
Barnmorskorna menar att HNS inte alls varit tillmötesgående. De säger också att arbetshälsovården inte tagit deras hälsoproblem på allvar.
HNS vill inte medge att det finns ett samband mellan byggnadens problem och våra symptom
Barnmorskan Annika Rönneberg har varit med sedan början av processen.
Hon säger att det är betydligt fler är 24 som fått symptom av inomhusluften. Många är rädda för att förlora jobbet och håller därför låg profil, tror hon.
- Byggnaden konstaterades vara olämplig att jobba i - men trots det måste vi gå till den privata hälsovården för att få diagnoser. HNS vill inte medge att det finns ett samband mellan byggnadens problem och våra symptom, säger Rönneberg.
Barnmorskorna har formulerat ersättningskravet tillsammans med fackförbundet Tehys jurist. Det var först efter långa diskussioner som de bestämde sig för att kräva ersättning.
Vi lider forfarande av det här - många av oss har inte kunnat jobba på en lång tid
Det är varken självklart eller enkelt att kräva ersättning av en stor arbetsgivare.
- Men vi kom hela tiden tillbaka till att HNS inte behöver ta ansvar för vad de gjort om vi inte gör det. Vi lider forfarande av det här - många av oss har inte kunnat jobba på en lång tid, säger Rönneberg.
Barnmorskorna menar att HNS vetat om deras symptom redan i flera år.
Ett vanligt diskussionsämne bland barnmorskorna under de sista åren på Barnmorskeinstitutet var att patienternas sår ofta blev infekterade.
Rönneberg säger att HNS erbjöd personalen ögondroppar mot torra ögon och huvudvärkstabletter mot huvudvärk.
Blev hämtad med ambulans under sista arbetspasset
Barnmorskan Tanja Mäkinen är fortfarande anställd på HNS men hon har inte jobbat på fem månader. Hennes senaste arbetspass slutade med att hon fördes med ambulans till sjukhus.
I juni menade HNS att Mäkinen skulle vara tillräckligt frisk för att kunna jobba på en annan enhet. Mäkinen blev ändå andfådd redan efter korta promenader och kände sig inte arbetsför.
Hon gick till en privat lungläkare som bedömde att hon ännu borde vara sjukledig i två månader .
Mäkinen är en av de få på Barnmoskeinstitutet som blivit diagnosticerad med yrkesastma. Trots att många har väldigt olika symptom är yrkesastma den enda diagnosen man kan få på grund av problem som beror på inomhusluftsproblem.
- Jag skulle inte prata om tur men jag är i den lyckliga positionen att jag till exempel kan gå till en privat läkare. Det är kanske tre eller fyra av oss barnmorskor som fått diagnosen yrkesastma, säger Mäkinen.
Vi kan inte bara acceptera kravet och be om kontonummer så vi kan betala ut pengarna
HNS : Vi stängde byggnaden genast när vi fick veta om problemen
HNS menar att de enskilda personernas ersättningskrav inte kan klumpas ihop till ett enda krav.
- Det är ett antal personer som kräver 35 000 euro var. Men det borde gås igenom varför just den summan valts och var gränsen går - vem har fått vilka symptom och så vidare. Vi kan inte bara acceptera kravet och be om kontonummer så vi kan betala ut pengarna, säger HNS vd Aki Lindén.
Han menar ändå att HNS inte nekar till allt ansvar.
- Vi måste gå igenom kraven noggrant och överväga vad som är på vårt ansvar. Sedan får vi leva med den bedömningen.
HNS menar att de reagerade på problemen på Barnmorskeinstitutet genast när de fick veta om dem.
- Genast när vi fick veta att byggnaden var en allvarlig hälsorisk så tog vi till den mest radikala lösningen - att avsluta verksamheten i byggnaden. Innan det hade jag inte hört om att där skulle ha funnits några problem, säger Lindén.
Han säger att HNS har 23 sjukhus på sina områden och att arbetshälsovården är de som först larmar om eventuella inomhusluftsproblem.
Lindén säger att larm om inomhusluftsproblem ändå är svåra att bedöma som arbetsgivare eftersom alla som jobbar i utrymmena inte får symptom.
Fallet är unikt även i HNS historia. Lindén menar att beslutet kan påverka hur liknande fall tolkas i framtiden.
Artikeln baserar sig på Kätilöopistolla sairastuneet 24 kätilöä hakevat yli 800 000 euron korvauksia terveyden menettämisestä – HUS kieltäytyy maksamasta skriven av Janne Toivonen.