Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

I filmen "Mysteriet Eeva" följer vi en döv kvinnas vardag 1969

Från 2018
Mysteriet Eeva - Spela upp på Arenan

Mysteriet Eeva är en poetisk berättelse om en döv flickas vardag i Helsingfors 1969. Dokumentären är gjord av Bosse von Willebrand. Vi träffar också Bosse och huvudpersonen Eeva Tuomi fyrtio år senare.

"Världen är vacker, men är människorna inte lyckliga. Livet måste gå vidare trots att det är svårt att vara lycklig", funderar den 17-åriga Eeva Tuomi. Tuomi har varit döv sedan födseln och tycker världen är hård.

"Det gäller bara att kämpa", konstaterar hon. Enskilda dagar är dock vackra.

En sådan vacker dag följer vi Eeva i ett soligt Helsingfors. Vi träffar också Eevas vänner; en döv man från Polen och en hörande man från Vasa.

På 1960-talet var det svårare att vara hörselskadad. Bland annat var det utmanade att hitta ett bra yrke.

Hur gick det sedan för Eeva?

Bosse von Willebrands film visades i serien Arkivpärlor 2006. I samband med den träffar redaktör Christine Saarukka huvudpersonen Eeva Tuomi och regissören på dövhemmet Åvik.

Eeva flyttade först till Raumo för att jobba. Hon fick jobb på en kebabrestaurang. Men sedan flyttade hon tillbaka till servicehemmet där hon bor nu.

Bosse von Willebrand berättar att han med sin film ville visa de dövas verklighet.

Först ville han göra filmen helt stum, men arbetsgruppen menade att den då hade blivit för utmanande. Tittarna kunde ha börjat tro att deras televisionsapparater var sönder.

von Willebrand tycker att man med dokumentärfilmers hjälp kan förstå omvärlden och kanske också förutspå framtiden.

Artikeln baserar sig på Mysteriet Eeva on kuuron nuoren tarina 60-luvulta:"Elämän pitää jatkua, vaikka on vaikeaa olla onnellinen" skriven av Petri Lehtola.