Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare: Föräldraskap är inte på de ungas agenda i dag - många unga har aldrig haft ett barn i famnen - arbete och livsstil är viktigare

Från 2018
Uppdaterad 10.09.2018 09:50.
Babyfötter
Bild: Mostphotos

Det har skett en dramatisk förändring i synen på att ha egna barn, säger forskningsprofessor Anna Rotkirch på Befolkningsförbundet. Fenomenet syns i Finland, i Norden och i alla rika västländer. De unga skjuter fram planerna på barn.

Hon säger att det här har kommit som en överraskning för de flesta forskare på området. De slutgiltiga orsakerna till fenomenet är ännu oklara.

Henkilökuva
Bildtext Forskaren Anna Rotkirch
Bild: Mikko Koski / Yle

- Demografer använder sig av termen "låg nativitetsfälla", konstaterar Rotkirch.

Det föds allt färre barn, till exempel i Finland där i synnerhet de som är under 30 får väldigt få barn. Enligt Rotkirch uppstår det en nedåtgående spiral i barnafödande.

- Ingen i vängruppen blir gravid eller talar om barn eller sköter små barn. Man ser inga små barn. Väldigt många unga vuxna har aldrig hållit i en baby i sin famn. Och de här personerna kommer själva från ganska små familjer.

Det här innebär att föräldraskap inte finns "på agendan".

Jo, jag vill ha barn - men inte nu - och inte nu och inte nu och nu och ...

Anna Rotkirch oroar sig inte för personer som väljer frivillig barnlöshet. Enligt henne är det en ganska liten grupp som i verkligheten inte vill ha barn alls.

- I dag är problemet snarare det här: "Jo jag vill ha barn - men inte nu, och inte nu, och inte nu och ..."

- Och så skjuts det upp i all oändlighet. Det skjuts upp långt över den tid då det biologiskt sett skulle vara bra att börja skaffa barn.

Gravid kvinna
Bild: Mostphotos

Anna Rotkirch bedömer att det finns väldigt få människor som - när de är 50 år gamla - säger att de ångrar sig över att de inte har jobbat mera och att de ångrar sig att de skaffade barn. Hon tror att det snarare är tvärtom.

Arbete och nuvarande livsstil är viktigare än att ha barn

- De orsaker som nu anges - det vill säga att man vill jobba mera - tycker jag att kanske är lite beklagliga, säger Rotkirch.

Hon vill ändå inte säga att den som väljer bort barn skulle vara självisk.

- Jag skulle inte tala om själviskhet. Själviskt är ett konstigt ord - för nog är det ju på något sätt också själviskt att vilja få barn.

Byke på tork
Bild: Mostphotos

- Ett faktum som vi ser i befolkningsförbundets undersökningar är att det skett en ganska dramatisk förändring i orsakerna till att människor inte får barn.

I dag förklarar unga att de inte vill ha barn med: "ett barn skulle ändra på min nuvarande livsstil och hindra mig att göra andra intressanta saker"

- Från att ha varit på sjätte, åttonde och tionde plats har den orsaken nu plötsligt kommit på första plats.

Rotkirch säger att den här förklaringen ges i synnerhet av kvinnor och yngre personer, och att man kan se att någonting nog har hänt.

- Jag skulle säga att den förändrade livsstilen innebär att de unga inte ser lyckade, normala, vanliga familjer där man kan både jobba och ha barn - vilket ju är alldeles möjligt i de nordiska samhällena.

- De unga utsätts inte för det här. Och då blir det så att föräldraskap helt enkelt inte syns i deras vardag.

Gravid kvinna
Bild: Lehtikuva

Anna Rotkirch tror att stressen i vardagen helt säkert är en bidragande orsak till frånvaron av barn i unga familjer.

- Vi vet också att ekonomiska och sociala faktorer kommer in i bilden för dem som redan har ett barn. Där kan det uppstå en känsla av att man inte orkar, och man frågar sig också hur parförhållandet ska klara av det. De här tankarna kommer in då man funderar på ett andra eller tredje barn.

Vi har ett oerhört generöst familjeledighetspaket redan nu i Finland - och det här borde våra beslutsfattare sälja bättre

- Men jag tycker faktiskt att våra beslutsfattare borde göra ett bättre jobb med att sälja det vi har.

Finland har ett globalt sett otroligt generöst familjeledighetspaket redan nu.

- I teorin går det faktiskt att skräddarsy ett paket som gör det alldeles möjligt att bilda familj.

Man och barn med en surfplatta
Bild: Mostphotos

- De som är föräldrar i dag mår faktiskt väldigt bra - och de är inte alls så stressade som man skulle tro om man hör på den här diskursen om barnfamiljer som vi har, konstaterar Rotkirch.

- De flesta föräldrar och barn är väldigt lyckliga och välmående, och deras liv fungerar.

Vi får en skev befolkningsstruktur

Anna Rotkirch ser den nativitet vi har just nu som problematisk, och hon påpekar att befolkningsstrukturen kommer att bli väldigt skev.

- Det är konstigt att beslutsfattarna i Finland så länge har talat om att de vill att alla hela tiden ska lönearbeta. De verkar se det som ett problem om man är borta ett eller två år för att sköta barn.

Rotkirch påpekar också att man lätt glömmer det faktum att de som föder barn i det här landet faktiskt fostrar den kommande generationen skattebetalare.

På lång sikt kommer de att vara jätteviktiga för oss.

Utmattad kvinna
Bild: Mostphotos

Har mobiltelefonerna och surfplattorna tagit över sexlivet?

- Ja vi har skrattat åt det här att människor faktiskt nu för tiden har mindre samlag och att det samtidigt föds färre barn. Men här finns inget orsakssamband eftersom människor ju använder preventivmedel.

- Men någonting har nog hänt med de nära relationerna i västvärlden, och det är inte alls omöjligt att det hänger ihop med att folk allt mer sitter och tittar på sina skärmar.

- Vi ser en snabb global förändring i sexuellt beteende och inställningen till att ha barn - och det här började ganska exakt då när smarttelefonerna kom, konstaterar Anna Rotkirch.

Diskussion om artikeln