Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Revisionsnämnden kan avsättas i kväll – många invånare i Kimitoön tycker hela historien är obekväm

Från 2018
Uppdaterad 10.09.2018 07:42.
Vy av Kimito centrum med rondell, gatlykta och Villa Lande i bakgrunden.
Bildtext Vy från Kimito centrum.
Bild: Yle / Marie Söderman

Ska revisionsnämnden få fortsätta jobba eller har den förbrukat sitt förtroende? Den frågan får fullmäktige i Kimitoön ta ställning till på sitt möte på måndag kväll.

Förslaget av kommunstyrelsen är att revisionsnämnden avsätts och att man utser en ny revisionsnämnd, på grund av att nuvarande medlemmar saknar förtroende för varandra.

Förtroendebristen uppstod då revisionsnämndens vice ordförande Janne Salonen (obunden) för ett år sedan i sin privata blogg ifrågasatte att kommunen serverade alkohol för skattepengar i samband med ett fullmäktigeseminarium på Örö.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet i kommunen - både frågan om alkoholserveringen men också sättet på hur saken kom fram. Janne Salonens agerande ansågs bland revisionsnämndens övriga medlemmar inte vara förenligt med god sed, eftersom ärendet först borde ha diskuterats internt.

Kimitoöns kommunflagga.
Bild: Yle/Lotta Sundström

"Ibland är politiken som teater"

Ute på byn i Kimito är det många öbor som minns rumban kring Örö-seminariet och som vrider sig lite obekvämt då frågan kommer på tal inför måndagens fullmäktigemöte.

- Lokalpolitiken här är ju ibland som teater. När vindkraftverken diskuterades var det full teater hela sommaren, nu har det varit lugnare en tid. Men visst minns jag diskussionen kring seminariet, säger en äldre dam utanför en mataffär.

Hon frågar sig ändå om allt politikerna gör måste berättas - vem vill vara politiker i framtiden då allt som sägs och görs kommer ut?

- Men visst förstår jag att det har uppstått en förtroendekris, själv skulle jag inte vilja vara med i den nämnden nu.

Två stora röda fastigheter på Örö.
Bildtext Örö har plats för större möten.
Bild: Yle/Monica Forsell

En medelålders man i närheten efterlyser i sin tur bättre kommunikationsförmåga bland politikerna.

- Jag följer alltid med kommunalpolitik, det är ju självklart att det intresserar! Ärendet med revisionsnämnden väcker motstridiga tankar, varför bråkar de? I en så här pass liten kommun borde man dra åt samma håll, säger mannen.

Bra att information kommer ut - eller?

En äldre herre minns också mycket väl den intensiva diskussionen som pågick i fjol och han är fortfarande irriterad på att skattebetalarnas pengar gick till alkohol.

- Om man gör ett fel så det är bra att det kommer fram, det är sällan sådant kommer fram. Skattebetalarna behöver veta vart pengarna går, säger mannen.

En annan man med stort intresse för öns politik ifrågasätter i sin tur om allt måste berättas.

- Jag har varit med på många kalas - men jag har hållit för mig själv vad som hänt på dem! Alla klarar tydligen inte av att göra så, säger han med ett snett leende.

Enligt mannen är det inte fel på att det bjuds på någonting extra ibland eftersom de förtroendevalda inte får mycket ersättning för det jobb de gör.

- Men som politiker måste man också inge förtroende hos kommunens invånare. Myntet har två sidor, säger mannen. I sig är det förstås illa att det måste gå så långt att nämnden avsätts.

Niklas Guseff längst fram till vänster och Fredrik Laurén till höger.
Bildtext Bild från fullmäktigesalen (arkivbild).
Bild: Yle/Monica Forssell

"Finns viktigare saker"

Hela rumban kring semniariet och Salonens avslöjande får kritik av en kvinna från ön, som beskriver saken som "fånig".

- Det finns mycket viktigare saker att hålla på med. I måttlig mängd hör det nog till att man blir bjuden på några öl, det är inget att bråka om, säger hon.

Men att gå ut med information via en egen blogg, det är inte okej.

- Så gör man inte, säger kvinnan.

Hon får mothugg av en finsk man som tycker det är bra att sådana här saker luftas.

- Revisionsnämnden ska ju gräva i oegentligheter. Att avslöja saker via sociala medier och bloggar är väl helt i dagens anda? Jag tycker det borde grävas ännu mer i hur våra pengar används, också nationellt, säger han.

Janne Salonen, ordförande för Pro Kimitoön
Bildtext Janne Salonen (obunden)
Bild: Yle/Monica Forssell

Janne Salonen själv är förvånad över att revisionsnämnden kanske avsätts och till Yle Åboland har han sagt att det är första gången någonsin en revisionsnämnd avsätts för att någon har kritiserat eller skrivit om hur kommunen använder sina kommunala pengar.

Personerna i artikeln intervjuades i Kimito centrum.

Diskussion om artikeln