Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands fotbollsherrar inleder sitt kvaläventyr i Nations League – men hur fungerar egentligen det nya konceptet?

Från 2018
Uppdaterad 08.09.2018 09:27.
Finland firar målet mot Kroatien.
Bildtext Får Finland fira i Nations League?

Ikväll fortsätter de europeiska fotbollslandslagen vandringen mot EM år 2020 via det nya Nations League. Finland startar sin resa imorgon kväll med en hemmamatch mot Ungern. Men hur går Nations League riktigt till?

Förutom det vanliga kvalet till EM år 2020 finns nu möjligheten att kvala in via Uefa Nations League. Konceptet ska se till att även sämre landslag får möjlighet att delta i storturneringar. Men hur fungerar det i praktiken? Jo, såsom följer.

Alla Uefas 55 medlemsländer är indelade i fyra olika ligor klassade från A (svårast) till D (lättast) utifrån ranking.

Alla ligor är i sin tur indelade i grupper om 3-4 lag per grupp. Finland har lottats in i grupp två i C-ligan tillsammans med Ungern, Grekland och Estland. Lagen i de olika grupperna möts en gång hemma och en gång borta, så principen är densamma som i det ordinära EM-kvalet.

Fyra nationer till EM via Nations League

Efter gruppskedet kommer de olika ligornas gruppvinnare, sammanlagt 16 lag, att spela playoff (våren 2020). Ett lag från varje liga går slutligen vidare till EM.

Samtidigt pågår även det vanliga EM-kvalet. Om ett lag som spelar playoff i Nations League redan tagit sig till EM via det vanliga kvalet går playoffplatsen i Nations League till följande lag i ordningen.
Detta innebär alltså att endast lag som inte redan kvalat in till EM får delta i playoffspel i Nations League.

Sammanlagt 24 lag får plats i EM-turneringen år 2020 som arrangeras i tolv olika europeiska länder.

Källa: MTV Sport

Diskussion om artikeln