Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Pensionärer behöver få känna sig behövda" – arbetspool kunde vara lösning

Från 2018
Uppdaterad 09.09.2018 09:38.
En man på promenad med sin hund längs en led invid en sjö
Bild: Mostphotos

Arbetspool, vandringsleder och gym - det är förslag på verksamhet för yngre pensionärer. Precis som man hyr en ungdom för en billig penning så skulle man kunna hyra en pensionär.

Det här föreslår en av pensionärerna Yle Österbotten pratat med.

Antalet pensionärer ökar i Finland. Orsaken är att livslängden har ökat och de stora årskullarna nu går i pension. Och dagens pensionärer kan räkna med många år av aktivt liv efter pensionen.

Ann-Charlotte Willför i Korsholm har varit pensionär i över åtta år och trivs mycket bra med pensionärslivet.

- Övergången gick fint men jag jobbade också som hälsovårdare med hälsofrämjande arbete och ordnade bland annat träffar och mötesplatser åt pensionärer. Man kan säga att jag nästan var en pensionär före pensionen, säger hon.

Hennes kalender är nästan aldrig tom, men det absolut bästa med att vara pensionär är möjligheten till sovmorgon.

En äldre dam som sitter i sitt kök.
Bildtext Ann-Charlotte Willför
Bild: Yle/Rosita Pellas

Går det att förbereda sig på den här förändringen på något sätt?

- Jag tror det är viktigt att man också engagerar sig utanför arbetslivet innan man går i pension. Man kan gå med i någon förening eller på annat sätt vara delaktig i något utanför arbetslivet. Jag tror nog det är bra att man försöker hitta rutiner att leva enligt.

För henne var det naturligt att gå med i en pensionärsförening, men det tog några år innan hon gjorde det.

- Vi försöker nu engagera mer nyblivna pensionärer och har ordnat träffar och hört oss för vad de yngre pensionärerna skulle vilja delta i.

Det som kanske förvånat henne mest är att det inte alltid är så lätt för unga och gamla pensionärer att mötas.

En arbetspool för pensionärer?

Hon tycker samhället skulle kunna dra mer nytta av pensionärer och förespråkar också en idé om en arbetspool eller arbetsförmedling för pensionärer.

Dit skulle folk kunna vända sig om de behöver extra hjälp med något och till exempel pensionerade målare och snickare skulle kunna göra ett antal pass i månaden.

- Dagens pensionärer har ju mycket extra tid och kunskap och skulle också känna sig lite mer behövda. Jag har tyckt att det skulle vara passligt med en sorts arbetspool för pensionärer.

- En yrkeskunskap försvinner ju inte och om man vill och orkar så är det bra om man får känna sig behövd. Samhället kan dra mer nytta av pensionärer samtidigt som de får belöning i form av lön. Det skulle också sporra många att jobba lite på egna villkor.

Precis som man har arbetspooler där ungdomar får bekanta sig med arbetslivet?

- Precis, man hyr ungdomarna för en billig penning och på samma sätt skulle man för en relativt billig penning kunna hyra en pensionär.

En äldre man som sitter i en soffa.
Bildtext Lars Back
Bild: Yle/Rosita Pellas

"Många säger att de inte kan gå med i pensionärsföreningen för de är ju så unga"

Lars Back i Korsholm har varit pensionär i tre år och också han trivs med pensionärslivet.

Han säger att förändringen på sätt och vis inte var så stor för honom eftersom han arbetat hela sitt liv på hemmaplan som pälsfarmare.

Back gick med i en pensionärsförening i princip direkt han blev pensionär. Han har också försökt jobba för mer program för de nyblivna pensionärerna.

- Många säger att inte de kan gå med i pensionärsföreningen eftersom de är så unga. Men vi har ordnat vandringsleder och har möjlighet att gå på gym en gång i veckan.

Han har försökt föreslå att första året som medlem skulle vara gratis så att man kan bekanta sig med föreningen.

- Förslaget har visat sig stöta på patrull. Men man skulle ju i alla fall komma sig in då på det viset och få tidningen. Det säger att det är dyrt att distribuera tidningen, men man skulle ju kunna ha den på nätet så blir det billigare. För av de nyblivna pensionärerna i dag har största delen nätet.

Är det något som förvånat dig med pensionärslivet?

- Det som kanske förvånar mig mest är att när man träffar någon nu för tiden så säger man vad gör du nu för tiden? Det säger man åt en pensionär, men inte ska man ju egentligen behöva direkt göra något utom att sköta sig själv. Men det är klart att nya hobbyer kanske kommer och så.

Ser fram emot sovmorgnar

Birgitta Buss i Korsholm har jobbat som kontorist i 42 år och blir pensionär i höst. Också hon ser mest fram emot att få sovmorgnar.

- Nu i början kommer jag att ha ett sabbatsår och inte fundera så mycket på vad jag ska göra. En helt ny dörr öppnas nu. Men nog kan jag på förhand kanske planera att gå någon kurs.

Hon tycker att gå med i en pensionärsförening låter väldigt gammalt men säger att givetvis är det sociala viktigt, att man är ut och träffar folk.

- Jag kommer bland annat att träffa gamla arbetskolleger som också har blivit pensionärer och barnbarnen ställer man ju upp och sköter då det behövs.

Hur låter idén om en arbetspool för pensionärer?

- Det låter intressant, det skulle jag säkert kunna tänka mig att delta i. Om man ännu känner att man är fysiskt bra i skick och vill jobba lite så låter det som en riktigt bra idé. Men det har varit en vacker sommar så egentligen känns det bara som en lång semester ännu, jag har inte riktigt landat ännu i pensionärslivet och börjat tänka på de här sakerna.