Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cocks gudfar finansierar handbollskalaset i Riihimäki – ”Billigare än att köra rally”

Från 2018
Cocks ordförande Jari Viita.
Bildtext Jari Viita vänder inte på slantarna då han stöder Cocks verksamhet.
Bild: Cocks / Sanna Myllärinen

Sex finländska ligaguld i rad. Tio ligatitlar de senaste tolv åren. Cocks dominerar stort på den inhemska handbollsscenen. Framgångarna skulle knappast ha varit möjliga utan klubbens gudfar, Jari Viita.

De flesta klubbar kan bara drömma om en mecenat som Jari Viita. Tack vare den 55-årige företagaren har Cocks inte bara dominerat den inhemska handbollsligan – nu har man också tagit klivet in i den europeiska klubbhandbollens salong, Champions League.

Cocks trotjänare Teemu Tamminen bekräftar den allmänna uppfattningen om att Viita har varit guld värd för klubben.

– Han är orsaken till att vi nått så här långt. Jag har sagt det till honom flera gånger. Ett stort tack ska han ha, säger Tamminen.

Sporrades av tidningsartikel

Jari Viitas intresse för och vilja att hjälpa Cocks har sin grund i en artikel som publicerades i tidningen Helsingin Sanomat vid millennieskiftet.

– Man skrev att Riihimäki är känd för att ett par drogfester ägt rum här. Då väcktes hos mig och några andra Riihimäkibor en vilja att jobba för att staden skulle bli berömd för något annat.

Hans engagemang i Riihimäki kretsar inte endast kring Cocks.

– Jag är också aktiv inom den lokala juniorfotbollen och var med om att bygga en fotbollshall. Om det är tungt på jobbet så kommer man på andra tankar då man ser 50–100 juniorer som endera kastar eller löper efter en boll. Då får man känslan av att man gjort något rätt, säger Viita till Yle Sporten.

Då frågan om hur stora summor han har plöjt ner i Cocks verksamhet under årens lopp kommer upp, så ler han pillemariskt och svarar:

– Jag körde rally med WRC-bilar innan jag blev aktiv inom Cocks. Min fru brukar säga att handbollen är billigare. Det är onödigt att räkna pengar. Det är bara att leva en dag i sänder.

Dyrt Champions League-äventyr

Cocks står inför en ny utmaning den kommande säsongen. Man har som första finländska förening kvalificerat sig för Champions League i handboll.

Det innebär inte i stil med fotbollens motsvarighet att klubben plötsligt skulle bada i pengar.

– Det är stora pengar också här, men de rör sig i fel riktning. Ut från Cocks. Projektet kostar 100–150 000 euro och våra enda intäkter är biljettförsäljningen, säger Viita.

Ny hall ger ett lyft

Spel i Champions League i all ära, men en än större grej för Cocks är den nya handbollshall som kommer att stå färdig om ett år. Givetvis med Jari Viita som huvudfinansiär.

Cocks hallbygge står klart sommaren 2019.
Bildtext Cocks hallbygge invigs om ett år.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Han beskriver hallen som startskottet på en ny era.

– Vi kommer upp i helt nya nivåer vad beträffar träningsturer. Vårt största problem just nu är att vi inte har tillräckligt många salturer. I handbollsnationen Danmark tränar 10–12-åringar sex gånger mer per vecka än våra juniorer. Det är enkelt att räkna ut vad resultatet är då de spelarna är 20-åringar.

Cocks nya arena kommer att ha en publikkapacitet på 2 500 åskådare och rymmer tre fullstora handbollsplaner.

Diskussion om artikeln