Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Egypten dömer demonstranter till döden - personer från säkerhetstjänsten och armén fick amnesti i somras

Från 2018
 Domaren Hassan Farid talar under massrättegången i Egypten, juli 2018

En egyptisk domstol har vid en massrättegång dömt 75 personer till döden och hundratals till långa fängelsestraff. Det är frågan om efterspelet av protesterna 2013 efter att militären tagit makten i landet.

Efter en militärkupp 2013 avsattes den folkvalda presidenten Muhammed Mursi vilket ledde till omfattande protester.

Demonstranterna krävde att Mursi skulle få tillbaka presidentskapet.

Den blodigaste episoden under protesterna var massakern i moskén Rabaa al-Adawiya. I stället för att gå demonstranterna till mötes beslöt den militära ledningen att utrymma platsen genom att sätta in säkerhetsstyrkor.

Anhöriga samlade vid långa rader av kroppar i en moské i Kairo den 15 augusti 2013, dagen efter Rabaa-massakern.
Bildtext Anhöriga samlade vid långa rader av kroppar i en moské i Kairo den 15 augusti 2013, dagen efter Rabaa-massakern.
Bild: EPA/AHMED HAYMAN

Utrymningen slutade blodigt, och enligt människorättsorganisationer dödades över 800 människor i Rabaa-moskén.

Många fler kom att mista livet under månaderna efter att Mursi ersattes med den nuvarande presidenten Abdel Fattah al-Sisi.

Massrättegång med över 700 målsägande

Ingen från den militära ledningen eller säkerhetsstyrkorna har ställts inför rätta för massakern i Rabaa - inte heller under den aktuella rättegång som avslutades i dag.

De som nu åtalats och dömts är ledare från Muslimska brödraskapet, demonstranter och andra vanliga människor, däribland fotojournalisten Muhammed Abu Seid.

Muhammed Abu Seid, mer känd som Shawkan, dokumenterade vad som hände under protesterna och är mottagare av UNESCO:s World Freedom Price.

Shawkan stod åtala för bland annat mord och riskerade att dömas till döden, men han kommer enligt sin advokat snart att släppas. Han har suttit inlåst sedan 2013. Hans slutliga dom blev fem års fängelse.

Fotojournalisten Shawkan fängslades efter massakern i Raaba moskén
Bildtext Fotojournalisten Shawkan fängslades efter massakern i Rabaa-moskén

Brottsåtalen gäller anstiftande till våldsamheter, mord och organisering av olovliga protester. Många demonstranter var beväpnade och också poliser dödades, säger regimen.

Initialt hävdade man från regimens sida att över 40 poliser hade mist livet, medan den siffran nu har sjunkit till åtta personer.

Människorättsorganisationer framhåller att över 800 personer massakrerades den 14 augusti 2013 vid Rabaa-moskén - en dag som kom att bli den blodigaste efter den arabiska våren 2011.

Döden genom hängning

Rättegången hölls i Tora fängelset i Kairo. Av de över 700 åtalade lade man ner åtalet för fem personer efter att de dött i fängelse.

Av de 75 personer som dömts till döden var 44 personer närvarande medan resten dömdes i sin frånvaro. 47 personer dömdes till livstidsfängelse och knappt 350 personer dömdes till 15 års fängelse medan drygt 20 ickemyndiga dömdes till 10-åriga straff.

Polisen avfyrar tårgas mot protestanter som stöder den avsatta presidenten Mohamed Mursi, november 2013
Bildtext Polisen avfyrar tårgas mot protestanter som stöder den avsatta presidenten Mohamed Mursi, november 2013

Många av Muslimska brödraskapets ledare fick i dag dödsdomar, däribland Mohamed Beltagi, Safwat Higazi och rörelsens andliga ledare Mohamed Badie.

Internationella organisationer fördömer rättegången

Enligt Amnesty International och Human Rights Watch fängslades minst 40 000 personer under det första året efter att Mursi hade avsatts.

Amnesty fördömer kraftigt dagens domslut, och sade i ett uttalande om lördagens domslut att det var en skamlig massrättegång.

Amnesty säger att regimen har dömt hundratals personer till döden och att det var frågan om snabba massrättegångar.

Att inte en enda person från polisen eller militären har ställts inför rätta visar att vad som sker i Egypten är ett förlöjligande av rättsprocessen, menar man från Amnesty.


Källor: TT, BBC, Reuters, AFP, The New Arab