Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslagsanalysen: Bästa kvalstarten i mannaminne ger framtidstro

Från 2018
Uppdaterad 08.09.2018 21:30.
Finland jublar efter ett mål mot Ungern.
Bild: Lehtikuva

Detta var exakt vad en svältfödd fotbollsnation behövde. En lyckad kvalstart efter en insats som ger hopp om en ljusare framtid. Finlands fart och omställningar var tungan på vågen i 1–0-segern över Ungern.

Helhetsintrycket:

En berg-och-dal-bana. Efter den alldeles förträffliga starten tappade Finland greppet under slutet av första halvleken. Halvtidsvisslan kändes som en gonggong som räddade hemmalaget.

Vad förbundskapten Markku Kanerva än sade till sina mannar under halvtidsvilan så var det lyckat. Finland uppträdde inte alls lika ängsligt efter halvtid och publiken stortrivdes på Ratina.

I det stora hela så får Finland ett gott vitsord för sin insats. Lyckas man i fortsättningen skära ner på missarna i försvaret så ser det hyfsat hoppingivande ut med tanke på fortsättningen av Nations League i höst.

Kvällens insats var hur som helst den mest hoppingivande kvalstarten i mannaminne.

Avgörandet:

Ett stort bollinnehav är inte saliggörande. Ungern rullade boll men Finland skapade fler målchanser.

Ungerns tunga försvarspjäser hade stora problem då hemmalaget ställde om. Teemu Pukki, Jasse Tuominen och Pyry Soiri drog med sin fart upp stora revor i Ungerns planhalva.

Finland kunde och borde ha avgjort matchen under andra halvleken. Men man kom inte närmare än en ribbträff och en stolpträff.

Snackisen:

Markku Kanerva har nu lotsat Finland i sjutton matcher sedan han tog över efter Hasse Backe i december 2016. Hans saldo imponerar: åtta segrar, fem oavgjorda, fyra förluster.

I jämförelsen finländska förbundskaptener emellan är Kanervas segerprocent näst bäst. Antti Muurinen är etta med knapp marginal. Då ska vi komma ihåg att Muurinens spelarmaterial var avsevärt bättre än det Kanerva förfogar över.

Kanerva har därmed sakta men säkert tystat sina kritiker. Åtminstone tillfälligt. Men faktum är att han lever på goda resultat. Han har inte karisma i stil med Roy Hogdson och hans ledaregenskaper har inte satts på prov.

Klarar han av att hålla landslagsskutan på rätt kurs om det börjar blåsa snålt? Kan han inspirera spelarna till stordåd? För att tala amerikanskt rättsspråk: Juryn är fortfarande ute.

Markku Kanerva leder Finlands herrlandslag i fotboll.
Bildtext Markku Kanerva.

Utropstecknet:

Första kvarten var bländande. Finland försvarade sig kompakt och lät Ungern rulla boll i ofarliga lägen. Då man vann bollen kontrade man giftigt.

Högvattenmärket var 1–0-målet. Rasmus Schüller bröt en ungersk passning och uppfattade att Teemu Pukki var på språng. Pukkis avslut var av världsklass.

Frågetecknet:

Låt oss inte förivra oss. Ungern må ha spelat i EM-slutspelet 2016, men det ungerska landslaget är högst mediokert i dagsläget.

Ett bättre lag skulle ha utnyttjat de finska lapsusarna. Finlands försvar gjorde flera grova markeringsmissar i straffområdet och vänsterflanken läckte stundvis betänkligt.

Finlands 4–4–2-formation har sina fördelar, men då Ungern hade bollen kunde man alltför enkelt skapa numerära överlägen på mittfältet under första halvleken. Innermittfältarna Rasmus Schüller och Joni Kauko hade alltför stora ytor att täcka.

Matchens förgrundsfigurer:

Tre stjärnor: Teemu Pukki

Norwich-strikern har fått utstå spott och spe i landslaget under årens lopp. I kväll gav han svar på tal. Transfern till Norwich verkar ha gjort honom gott. Pukki såg ettrigare och självsäkrare ut än på länge i landslaget.

Fullträffen var hans trettonde i landslagströjan. I och med det gick han upp på tionde plats i landslagets skytteliga. Det kan mycket väl bli fler mål för Pukki under Nations League-hösten.

Två stjärnor: Robin Lod

Solid i defensiven, men framför allt ett vapen i anfallet. Lod var konstant spelbar och gav Finlands bästa passningar då man hade bollen på den offensivaste tredjedelen av planen.

En stjärna: Rasmus Schüller

Arbetets hjälte. Tacklade, bröt passningar och täckte ytor på innermittfältet. Grädden på moset var det lysande förarbetet till 1–0-målet.

Landslaget står på rad och sjunger nationalsången
Bild: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

Nations League-stämningen:

Uefa:s nymodighet är en omedelbar succé. Eller tror någon att publiksiffran ens hade varit 10 220 om det skulle ha varit fråga om en träningslandskamp mot Ungern i Tammerfors?

Både publiken och spelarna behandlade kampen som en regelrätt inledning på ett nytt kval och det märktes. Stämningen och decibelnivån var fullt godkända och ytterligare ett tecken på att en sakta gryende optimism kan skönjas kring Finlands fotbollslandslag.

Fortsättningen:

Finland möter Estland på hemmaplan på tisdag. Tre poäng i Åbo skulle vara välkommet.

De finländska fotbollsvännernas framtidstro hänger på en skör tråd. Gamla sår läker inte så snabbt att trepoängaren mot Ungern skulle ha vänt den mångåriga modlösheten till gränslös framtidstro.

Diskussion om artikeln