Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fantastisk Osaka vann första grand slam-titel – förebilden Serena Williams tappade fattningen och skämde ut sig totalt

Från 2018
Uppdaterad 09.09.2018 13:13.
Serena Williams.
Bildtext Serena Williams skällde ut huvuddomaren Carlos Ramos.
Bild: imago/PanoramiC/ All Over Press

Damernas US Open-final blev en fullständig fars. Förhandsfavoriten Serena Williams blev rosenrasande på domaren efter att ha blivit tilldelad en kontroversiell varning som ledde till en enorm kalabalik.

Efter oerhörd finaldramatik fick Japans 20-åriga Naomi Osaka lyfta US Open-segerpokalen framför en chockad New York-publik. Osakas första grand slam-seger kom med klara siffrorna 6–2, 6–4.

Osakas stora stund blev ändå i skuggan av de absurda händelserna som utspelade sig under andra set.

Naomi Osaka kysser segerpokal.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Den 23-faldiga grand slam-vinnaren Serena Williams hade blivit överkörd av en starktspelade Osaka i det första setet men det andra hade börjat i jämnare tecken. Plötsligt blev Williams ändå tilldelade en varning av matchens huvuddomare Carlos Ramos.

Varningen kom för att Williams tränare Patrick Mouratoglou hade signalerat råd från publiken, något som inte är tillåtet. Williams som kanske inte ens lade märke till anvisningarna blev till sig av varningen men uppträdde rätt så lugnt till en början.

– Jag fuskar inte. Jag skulle hellre förlora än fuska. Jag vill bara att du ska veta det, sade Williams till domaren Ramos.

Serena Williams skäller på domaren.

Tappar fattningen

Williams fortsatte spela men hade problem att släppa det hela. Under sidbytet käftades hon med domaren och krävde att han skulle be om förlåtelse.

Till en början såg det ändå ut som om hon hade fått energi av ilskan och lyckades för första gången i matchen bryta Osakas serve. Japanskan bröt ändå tillbaka direkt och i det skedet rann det över hos Williams som smällde sönder sin racket.

Söndrig tennisracket.

Det här ledde till en ny varning och poängavdrag vilket fick Williams att tappa fattningen. Hon skällde på Ramos, kallade honom för en tjuv och en lögnare, och fortsatte kräva en ursäkt.

Följande steg i processen var ändå att Ramos gav servegamet åt Osaka utan att hon behövde slå en enda boll. Det innebar att Osaka gick upp i en 5–3-ledning i det andra setet .

Williams gav sig inte genast utan krävde att få tala med turneringscheferna som kom ner till plan för att försöka lugna ner den rosenrasande 36-åringen.

– Det finns män som gör mycket värre saker. Men för att jag är en kvinna straffas jag på det här sättet, rasade Williams.

Serena Williams.

Efter en stund kunde matchen ändå fortsätta. Williams verkade ha samlat sig en aning och reducerade ännu till 4–5 men efter det servade en kolugn Osaka hem matchen och vann sitt första grand slam-mästerskap.

Fortsatt dramatik under prisutdelningen

Efter matchbollen kramade Williams hjärtligt om Osaka men vägrade skaka hand med domaren som lämnade arenan direkt.

Då prisceremonin inleddes buade New York-publiken kraftigt, inte åt Osaka utan uppenbarligen åt turneringsarrangörerna. Tårarna började ändå rinna längs den skärrade Osakas kinder.

Naomi Osaka och Serena Williams.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Det amerikanska tennisförbundets ordförande Katrina Adams kallade Williams för en fin förebild i sitt tal, något som inte kändes helt passande med tanke på scenerna stunden innan.

I sitt egna tacktal uppträdde Williams ändå mer hövligt än vad hon gjort under matchen och bad publiken att sluta bua. Efter det prisade hon Osaka som hade spelat en fantastisk match från början till slut.

Före finalen hade Osaka sagt att det var en dröm som blir sann då hon får möta sin stora förebild i en grand slam-final. I segerintervjun ville hon ändå inte svara på den klumpiga frågan om huruvida verkligheten hade motsvarat hennes förväntningar.

Den väldigt artiga 20-åringen ville ändå tacka Williams.

– Tack för att jag fick spela mot dig i en stor final, sade Osaka och bugade mot Williams.

Normalt brukar domaren i en grand slam-final också få ett pris men det programnumret skippades den här gången.

Serena Williams och domaren Carlos Ramos.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Williams beskyller domaren för sexism

Efter matchen medgav Williams tränare Mouratoglou att han hade gjort sig skyldig till regelvidrigt coachande. Han menade ändå att ”alla gör det”.

Under sin presskonferens var Williams fortfarande förbryllad över det hela och hade svårt att förstå att Mourataoglou faktiskt medgett det hela. Istället skiftade Williams fokus och fortsatte beskylla domaren Ramos för sexism.

– Han har aldrig tagit ett game av en man på det här sättet. Jag har sett män skälla ut domare på många olika sätt, sade Williams.

– Jag är här för att kämpa för kvinnornas rättigheter och för jämlikhet och för sådana saker.

Det här är inte första gången som Williams skapat stor uppståndelse och skällt ut domare i US Open. I en semifinalmatch mot Kim Clijsters år 2009 hotade hon en (kvinnlig) linjedomare och i finalen mot Sam Stosur 2011 rasade hon på huvuddomaren Eva Asderaki.

– Du är en hatare och oattraktiv inuti, sade Williams den gången.

Händelserna ledde då till att hon fick böta 2000 dollar. Om årets final får några följder är tillsvidare oklart.

Diskussion om artikeln