Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tennisikonen Billie Jean King försvarar Serena Williams: ”När en kvinna blir känslofull kallas hon hysterisk”

Från 2018
Naomi Osaka, Billie Jean King och Serena Williams.
Bildtext Naomi Osaka, Billie Jean King och Serena Williams några minuter före US Open-finalen kom igång.
Bild: Copyright � 2018 BACKGRID, Inc./All Over Press

Billie Jean King ställer sig bakom Serena Williams som beskyller domare för sexism. Domaren i fråga är ändå känd också för upprepade konflikter med de största stjärnorna på herrsidan.

I samband med US Open-finalen riktade Serena Williams hård kritik mot domaren Carlos Ramos både under och efter matchen. Williams menar att en herrspelare inte skulle ha åkt på poängavdrag i en motsvarande situation.

Billie Jean King som vid sidan av sina framgångar på tävlingsbanan också är känd som en aktiv feminist och för sitt jämställdhetsarbete inom tennisen tar nu Williams till sitt försvar.

– Flera saker gick fel i US Open-finalen. Att coacha spelare under matchen borde vara tillåtet. Men det är det inte, och nu var resultatet att en spelare bestraffades för vad hennes tränare gjorde. Det här borde inte få hända, säger den den tolvfaldiga grand slam-vinnaren.

Serena Williams.
Bildtext Serena Williams förbannad på Carlos Ramos.

– När en kvinna blir känslofull kallas hon ”hysterisk” och straffas för det. Då en man gör det är han frispråkig och det får inga följder. Tack Serena Williams för att du fört fram denna dubbelmoral, skriver King på Twitter.

Tvåfaldige grand slam-vinnaren Victoria Azarenka är känd för sitt häftiga temperament och också hon menar att liknade situationer inte skulle uppstå i herrmatcher.

– Det här skulle inte hända om det var en herrmatch, det bara skulle inte, skriver Azarenka på Twitter.

Upprepade konflikter med herrspelare

Det som ändå inte riktigt går ihop men anklagelserna är att Ramos faktiskt ofta hamnat i konfliktsituationer med herrspelare.

Ramos är en högt uppskattad tennisdomare men inte särskilt populär bland vissa toppspelare. Ramos känd för att följa reglerna på ett striktare sätt än de flesta av hans kolleger, något som många stjärnor har kritiserat.

Serena Williams skäller på domare.
Bildtext Williams klagade länge på Ramos.
Bild: imago/PanoramiC/ All Over Press

Ramos har upprepade gånger hamnat i gräl med några av tennisens allra största namn som Rafael Nadal och Novak Djokovic som båda har en vana at t ta olagligt mycket tid på sig mellan poängen.

Speciellt Nadal har ofta varit riktigt sur på Ramos. Den spanska världsettan tycker att domare ska ha förståelse för att spelarna ibland behöver en längre tid på sig mellan bollarna.

Också Djokovic, Andy Murray och Nick Kyrgios har varit rasande på Ramos som hållit fast vid sin strikta domarlinje då spelarna uppträtt osportsligt.

Damspelarnas tennisförbund WTA har meddelat att finalens händelser kommer att granskas.

Diskussion om artikeln