Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Positivt pirr i magen när Jonatan Johansson tog över Greenock Morton: "Första dagen på jobbet är alltid första dagen på jobbet"

Från 2018
Uppdaterad 09.09.2018 13:54.
Alfredo Morelos och Jonatan Johansson samtalar.
Bildtext Alfredo Morelos och Jonatan Johansson samtalar i Rangers under säsongen 2017-2018.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

På fredagen stod Jonatan Johansson för första gången inför en samling seniorspelare som deras chefstränare. En stor dag i karriären onekligen för den 43-årige Pargassonen, som skall lotsa skotska Greenock Morton FC mot nya höjder från skotska division ett.

När Yle Sporten fick en pratstund med Jonatan Johansson är det söndagsförmiddag i Skottland.

Den nyss utnämnde Greenock Morton-tränaren sitter och planerar följande veckas aktiviteter.

Under fredagen fick han redan chansen att träffa truppen och drog också sitt första pass någonsin som chefstränare för ett herrlag.

Nervöst?

– Det klar det var pirrigt, men det handlade mest om att det var så otroligt roligt och spännande, inte för att det var nervöst. Det som hände i Rangers ifjol gjorde att jag var mer än redo för den här utmaningen. Jag kände dessutom några av de mer erfarna spelarna i laget och hade pratat med dom innan. Jag var redo och självsäker, men första dagen på jobbet är alltid första dagen på jobbet. Det kommer man inte ifrån, skrattar 43-årige Johansson.

Som så ofta är det inte under harmoniska tecken en tränare byts ut mot en annan mitt under pågående säsong.

Morton spelar för tillfället i Skottlands nästhögsta serie, The Championship och inledde säsongen under Ray McKinnon, som plötsligt hoppade av i förra veckan efter bara fyra månader på posten för att lotsa jumbon i samma serie, Falkirk.

Nästan på hemmaplan

För Johansson kom chansen att ta över Greenock Morton FC mycket lägligt. Redan sen i somras hade han haft spaningen igång efter ett nytt jobb, utan att definiera var det jobbet skulle finnas.

Nu kör han till och från träning på 20 minuter.

– På sommaren kom jag fram till att jag är redo att anta nästa utmaning som chefstränare, efter det handlade det mest om att hitta rätt position, rätt lag och rätt tidpunkt. I fotboll vet man aldrig när den dyker upp och när Greenock Morton uppenbarade sig var jag väldigt mån om att få intervjuas för posten och efter det gick det ganska snabbt, berättar Johansson.

Jonatan Johansson i samtal med Graeme Murty.
Bildtext Ännu ifjol jobbade Johansson i Glasgow Rangers, här tillsammans med Graeme Murty.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

När han höll på med de sista bitarna av utbildningen för sin tränarlicens för sex år sedan var han under en kort period ansvarig för Greenock Mortons ungdomslag.

– Det som är skönt är att jag känner klubben från förut, jag känner vissa spelare och känner klubbledningen lite grann från förut. Fansen och den skotska fotbollen är jag också bekant med sen länge tillbaka. Går man till ett helt nytt ställe och en ny miljö går det en hel del tid åt att komma ikapp, förklarar Johansson.

I och med jobbet i den lilla hamnstaden Greenock behöver familjen inte flytta på sig och Johansson får chansen att koncentrerar sig på fotbollen.

Elddop på lördag på bortaplan

Sin första match under Jonatan Johanssons ledning spelar tabellfemman traditionsenligt på lördagen den 15 september, då på bortaplan mot Dundee United.

– Hur jag vill ändra på saker och hur vi skall spela vår fotboll kommer småningom. Man kan inte börja med för många förändringar för snabbt. Jag gillar när det är action på plan, jag tycker om disciplin och organisation, man skall jobba för varandra och jobba som lag. De grunderna måste finnas på plats. Jag gillar fotboll med hög press och snabba passningar som ger aktivitet runt straffområdet, förklarar den forne landslagsanfallaren.

– Allt detta kommer jag småningom att försöka arbeta in mer eller mindre i varje träningspass, sen är det viktigt för mig att hitta en bra assisterande tränare som kompletterar mig och kan bidra med de styrkor och egenskaper jag kanske inte ännu har. Det håller jag på med just nu, ringer runt och söker en person till den rollen.

Johansson vet också att de mål som klubben spikade under sin forne tränare handlar om en framskjuten position i tabellen och hopp om att vara bland de fyra bästa lagen som får spela om avancemang till Skottlands högsta liga.

Sakta men säkert

Johansson har i sin tränarkarriär skyndat långsamt och tagit kloka och väl övervägda steg på vägen.

Efter tre säsonger i Motherwell som U20-tränare var det, också den gången, en bekant miljö som kallade.

Johansson säger att han fick en hel del med sig från sin tid med det finska A-landslaget.

Antti Niemi, Simo Valakari, Markku Kanerva, Jonatan Johansson och Henri Lehto.
Bildtext Kanervas stab, Johansson tvåa från höger.
Bild: Jarno Kuusinen/All Over Press

– Att få chansen med finska landslaget var ett steg upp på en helt annan nivå, jag lärde mig otroligt mycket av Markku Kanerva som är både en fantastisk tränare och har bakgrund som tränarutbildare. Längtan blev ändå stor till klubbvardagen och det dagliga jobbet och när chansen att gå till Rangers dök upp var det för stort och fint för att tacka nej. Den tiden var lärorik och en helt fantastisk erfarenhet.

– Utan den erfarenheten hade jag inte varit redo att ta steget upp nu, understryker Johansson.

Positivt pirr i magen när Jonatan Johansson tog över Greenock Morton: "Första dagen på jobbet är alltid första dagen på jobbet"

7:33

Diskussion om artikeln