Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea firar sina 70 år spektakulärt - men utan långdistansmissiler

Från 2018
Uppdaterad 09.09.2018 17:23.
De nordkoreanska soldaterna håller takten under 70-årsfirandet - Spela upp på Arenan

Nordkorea inledde firandet av sin 70-årsdag med en pampig militärparad på söndagen. Tusentals soldater marcherade taktfast och stridsvagnar dundrade fram, men långdistansmissilerna och kärnvapnen lyste med sin frånvaro.

Redan innan militärparaden i Nordkoreas huvudstad Pyongyang inleddes sade Nordkoreaexperter i Sydkorea att Nordkorea inte kommer att visa upp några kärnvapen eller långdistansrobotar den här gången.

Nordkorea vill upprätthålla kontakten till USA och fortsätta den diplomatiska charmoffensiven gentemot Sydkorea.

De största vapnen som visades upp under paraden var kryssningsmissiler av typen Kumsong-3 och luftvärnsrobotar av typen Pongae-5.

Stridsvagnar under militärparaden i Pyongyang 9.9.2018.
Bildtext Stridsvagnarna under paraden var många.
Bild: AFP / Lehtikuva

Många utländska dignitärer har enligt nyhetsbyrån AFP blivit inbjudna till Nordkoreas 70-årsfirande, men bara ett statsöverhuvud ska ha dykt upp i Pyongyang. Det är Mauretaniens president Mohamed Ould Abdel Aziz.

AFP:s utsände ska också ha upptäckt den franske skådespelaren Gerard Depardieu bland de inbjudna gästerna vid militärparaden.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un demonstrerade sin vänskap med Kina under militärparaden. Kim följde med paraden tillsammans med den kinesiske presidenten Xi Jinpings sändebud Li Zhanshu och de hälsade på folket tillsammans.

Li Zhanshu och Kim Jong-un följde med paraden i Pyongyang tillsammans.
Bildtext Li Zhanshu och Kim Jong-un följde med paraden i Pyongyang tillsammans.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter tusentals soldater tågade nämligen civila nordkoreaner förbi den balkong där Kim och Li stod. De hälsade på sin ledare med extas, som sig bör, och färgprakten var stor.

Civila nordkoreaner hälsar på sin ledare Kim Jong-un under 70-årsparaden i Pyongyang.
Bild: AFP / Lehtikuva

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln