Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rädda Barnen: Konflikter orsakar svält bland barn - närmare 600 000 barn kan dö av hunger i år

Från 2018
Barn i ett temporärt läger i Jemen den 25 augusti 2018
Bildtext Barn i ett temporärt läger i Jemen den 25 augusti 2018
Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Två av tre svårt undernärda barn i världens konfliktområden kan i år bli utan vård, och nu behövs det omedelbar humanitär hjälp, säger organisationen Rädda Barnen.

Cirka 4,5 miljoner barn i farliga konfliktzonerna behöver behandling mot undernäring. Antalet har ökat med nästan en femtedel sedan år 2016.

Svårt undernärda barns motståndskraft försvagas, och de insjuknar mycket lätt i sjukdomar som lunginflammation, kolera och malaria. Sannolikheten att sjukdomarna leder till döden är stor.

Även om barnet överlever kan följderna av undernäring vara livslånga och inverka på den fysiska och psykiska utvecklingen.

Rädda Barnens nya utredning visar att cirka 590 000 barn under fem år riskerar att dö under 2018. Det skulle innebära att 1 600 barn dog varje dag - det vill säga ett barn i minuten.

Kronisk brist på finansiering

Problemet är att hjälporganisationerna i många konfliktområden kämpar med en kronisk brist på finansiering, säger Rädda Barnen i sitt pressmeddelande.

Det har också blivit svårare att få fram bistånd till nödställda barn. I konfliktområdena bryter ofta de stridande parterna mot internationell humanitär rätt, och förhindrar mat- och medicinleveranser - till exempel i Jemen, Syrien och Sydsudan.

Konflikter bakom ökande hunger

Läget hann redan bli lite bättre i ett par decenniers tid - men nu har hungern igen ökat globalt. Enligt FN är det konflikter runt om i världen som är den största orsaken.

I till exempel Demokratiska republiken Kongo finns det risk för att 300 000 barn dör i år på grund av brist på näring.

I Jemen riskerar uppskattningsvis 35 000 barn att dö. Där har de stridande parterna förhindrat mat- och medicinleveranser.

Däremot har situationen förbättrats i tre delstater i nordöstra Nigeria tack vare hjälpinsatser som har pågått i två år.

Det behövs nu snabbt mera resurser för att barnen ska få den vård de behöver

Rädda Barnens programchef Anne Haaranen

- Det är skamligt att hungern har ökat i världens konfliktområden - och det skulle ändå vara möjligt att förbättra situationen, säger Rädda Barnens programchef Anne Haaranen.

Hon påpekar att hjälpoperationerna omedelbart måste beviljas mera resurser för att barnen ska få den vård de behöver.

Barn i krigsskadat område i Syrien i maj 2018
Bildtext Barn i Syrien i maj 2018
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Man kan också med enkla medel förebygga undernäring, men det kräver likaså resurser.

- Vi måste öka påtryckningarna för att alla stridande parter uppfyller sina förpliktelser enligt internationell rätt och garanterar tillträde för den humanitära hjälpen. Vi måste också få mera finansiering av det internationella samfundet för att kunna rädda flera barns liv.

Rädda Barnen presenterade tidigare i år en förteckning över de tio områden i världen som definieras som farligast för barn:

  • Syrien
  • Afghanistan
  • Somalia
  • Jemen
  • Nigeria
  • Sydsudan
  • Irak
  • Demokratiska republiken Kongo
  • Sudan
  • Centralafrikanska republiken

Diskussion om artikeln