Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-organ kritiserar skarpt Egypten för dödsdomar: Justitiemord

Från 2018
Michelle Bachelet
Bild: AFP / Lehtikuva

FN:s chef för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet kritiserar de dödsdomar som Egypten utmätte i går. Enligt henne var rättegången orättvis.

Enligt nyhetsbyrån Reuters vill Bachelet att Egyptens högre rättsinstanser häver domarna.

- Jag hoppas att appellationsdomstolen i Egypten omprövar den här domen och ser till att internationell rättsstandard respekteras.

- Om de här domarna verkställs handlar det om ett stort justitiemord.

Bachelet påpekar att rättegången har varit orättvis. De åtalade har inte haft rätt till egna advokater som skulle ha kunnat försvara dem i rätten. Åklagaren lade inte heller fram tillräckligt med bevis för att påvisa skuld.

Händelserna ledde till blodbad vid moské

I går dömdes 75 personer, däribland högt uppsatta islamistiska ledare, till döden och till långa fängelsestraff för att ha anstiftat våldsamheter och mord och organiserat olagliga protester år 2013.

Ifrågavarande demonstration slutade med en massaker där över 800 demonstranter dödades av säkerhetsstyrkorna.

Bachelet: Fel att högt uppsatta fick immunitet

Michelle Bachelet - den tidigare chilenska presidenten som numera är FN:s högsta kommissionär för mänskliga rättigheter - kritiserar också skarpt den lag som gett högt uppsatta militärer immunitet så att de inte kan åtalas.

- Trots det stora antalet dödade har ingen ur de egyptiska säkerhetsstyrkorna någonsin ställts inför rätta för massakern i moskén Rabaa al-Adawiya

Källa: Reuters