Sverigedemokraterna blir tredje störst – rödgröna blocket får ett mandat mer än Alliansen: ”Någon måste ge vika i regeringsförhandlingarna”
Ett växande Sverigedemokraterna blir allt svårare att utesluta ur svensk politik. Samtidigt är de traditionella blocken så gott som jämnstora. Det gör det svårt att bilda regering.
Lejonparten av alla röster i riksdagsvalet i Sverige är räknade. I nuläget återstår endast rösterna från 2 av 6004 valdistrikt.
Resultatet visar att det blev precis den valrysare som förutspåddes: endast ett mandat mellan det rödgröna blocket (Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet) och Alliansen (Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna).
De rödgröna får sammanlagt 144 mandat, medan Alliansen får 143. Sverigedemokraterna får 62 mandat.
Nu signalerar både de rödgröna och Alliansen att de borde få bilda regering.
Att bilda regering blir väldigt svårt, säger professor i statslära vid Helsingfors universitet, Åsa von Schoultz.
Artikeln fortsätter efter faktarutorna.
Valresultatet i riksdagsvalet i Sverige 9.9.2018
• Socialdemokraterna: 28,4 procent (-2,8 procentenheter jämfört med föregående val)
• Moderaterna: 19,8 procent (-3,5)
• Sverigedemokraterna: 17,6 procent (+4,7)
• Centerpartiet: 8,6 procent (+2,5)
• Vänsterpartiet: 7,9 procent (+2,2)
• Kristdemokraterna: 6,4 procent (+1,8)
• Liberalerna: 5,5 procent (+0,1)
• Miljöpartiet: 4,3 procent (-2,4)
Mandatfördelningen i riksdagen i Sverige efter valet 9.9.2018
• Socialdemokraterna: 101 mandat (-12 mandat jämfört med föregående val)
• Moderaterna: 70 mandat (-14)
• Sverigedemokraterna: 62 mandat (+13)
• Centerpartiet: 31 mandat (+9)
• Vänsterpartiet: 28 mandat (+7)
• Kristdemokraterna: 23 mandat (+7)
• Liberalerna: 19 mandat (±0)
• Miljöpartiet: 15 mandat (-10)
- Om alla partier och partiledare håller fast vid det som de har sagt under valrörelsen så går inte ekvationen ihop. Det kräver att någon ger vika på någon punkt.
Anledningen är att inget av blocken kommer upp till de 175 mandat som krävs för att regeringen ska få majoritet i riksdagen.
- Även om till exempel vänsterblocket blir störst, så kan man inte regera effektivt om man inte får stöd av partier ur Alliansen, framför allt Centern och Liberalerna. De här partierna har sagt att de inte är intresserade av att stödja en röd regering, säger von Schoultz.
Alliansen behöver tillika stöd från något håll, och det närmaste skulle då vara Sverigedemokraterna. Det är svårt för Centerpartiet och Liberalerna att acceptera, säger von Schoultz.
Svårt att fortsätta exkludera SD
Sverigedemokraterna har tagit ett stort kliv framåt sedan valet 2014. De etablerade blockpartierna har valt att frysa ut Sverigedemokraterna ur beslutsfattandet under den gångna mandatperioden. Frågan är om man kan fortsätta så nu när partiet vuxit sig så stort.
- Det blir svårare ju större Sverigedemokraterna blir och riskerar att slå tillbaka på deras eget stöd. Om man fryser ut ett parti som har nästan 20 procent av väljarnas stöd så är det klart att man kommer att möta en diskussion där många väljare ifrågasätter detta.
- I en sådan situation kan Sverigedemokraterna också fortsätta ta på sig en offerroll och utnyttja det för att ytterligare öka sitt stöd.
De stora partierna förlorar
Medan Sverigedemokraterna är valets självklara vinnare hittar vi förlorarna i båda etablerade block: både Moderaterna och Socialdemokraterna gör dåliga val, något som också opinionsmätningarna tytt på. Socialdemokraternas valresultat är det sämsta sedan år 1911.
Vad beror det på att Moderaterna tappar, trots att de varit i opposition under den senaste mandatperioden?
- Den enkla svaret är att Sverigedemokraterna har varit det verkliga oppositionspartiet. De har lyckats vinna väljare framför allt på att integrations- och migrationsfrågorna har diskuterats väldigt mycket. Vi har haft en flyktingkris i Sverige som har präglat den politiska diskussionen och samhällsutvecklingen på många sätt, säger von Schoultz
- Moderaterna har haft partiledarbyte, man har haft svårt att sätta ner foten gällande invandringspolitiken, man har bytt politik för att närma sig Sverigedemokraterna. Man har haft en ganska rörig mandatperiod.
Migration och regeringsfrågan centrala i valrörelsen
Det är framför allt två saker som har varit utmärkande för årets valrörelse, säger Åsa von Schoultz. Den ena är just att frågor om invandring, flyktingar och familjeåterförening aktivt har diskuterats.
- Det har funnits olika åsikter som har stötts och blötts. Det har vi inte sett tidigare, då har det rått mer eller mindre konsensus kring de här frågorna hos de etablerade partierna.
Den andra är oklarheten i regeringsfrågan som har legat som ett täcke över hela valkampanjen. Det har varit svårt att få tydliga besked av partiledarna i frågan.
- Eller rättare sagt: De tydliga beskeden som de ger går inte ihop i praktiken för att få en effektiv regering som skulle kunna regera.
"Någon måste ge vika" - är en blocköverskridande regering ett alternativ?
De flesta verkar vara överens om att den traditionella blockpolitiken som Sverige förlitat sig på inte längre fungerar, och under kvällen har frågan om blocköverskridande samarbete dryftats i analyser och gissningar kring hur regeringsfrågan kan lösas.
Den enda som signalerat vilja till blocköverskridande regeringsbildning är Stefan Löfven.
- Stefan Löfven vill gärna samarbeta med Centern och Liberalerna. De vill å sin sida inte samarbeta med Stefan Löfven och Socialdemokraterna. Det är svårt att se att det skulle bli verklighet, säger von Schoultz.
Vad är alternativet om Centern och Liberalerna inte heller vill samarbeta med Sverigedemokraterna?
- Centern och Liberalerna ser båda en alliansregering som det bästa alternativet, en alliansregering som söker sitt stöd i enskilda frågor från Socialdemokraterna. De vill förhandla med Socialdemokraterna, men ändå ha en alliansregering. Det vill Socialdemokraterna inte alls.
När rösterna nu så småningom är räknade handlar det för Sverige om att få ihop en effektiv regering.
- Man säger alltid att man inte ska prata för mycket om politikens spel, utan man ska prata om innehållet. Men det är trots allt så att det avgör Sveriges framtid för de kommande fyra åren.
- Alla partier spelar ett spel och man vägrar inse realiteterna, man vill verkligen inte ge vika. Men vi kommer att se att någon måste ändra ståndpunkt efter valet om vi ska få en funktionsduglig svensk regering.
Sittande statsminister Stefan Löfven konstaterar att ingen sida har fått majoritet och att blockpolitik fördummar. Han konstaterar också att han inte tänker avgå.

Ulf Kristersson konstaterar att statsminister Stefan Löfven ska avgå.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson slår fast att det är Sverigedemokraterna som vunnit valet.

Centerledaren Annie Lööf är stolt över att Centerpartiet gör sitt bästa valresultat på nästan 30 år.

Kristdemokraternas Ebba Bush Thor slår fast att det kommer bli ett svårt läge i svensk politik ett tag framöver.

Jonas Sjöstedt säger att det ser ut som om det är Vänsterns framgång som ser till att de rödgröna partierna blir större än de borgerliga.
