Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Vem vann egentligen valet i Sverige? Ny statsminister presenteras kanske till jul

Från 2018
Uppdaterad 10.09.2018 09:16.
Porträtt på Linda Söderlund
Bildtext Svenska Yles Nordenkorrespondent Linda Söderlund.
Bild: Malena Holmström / Yle

Flera partiledare utropade sig till vinnare på valnatten - trots att de förlorade många mandat. Det kan ta flera veckor eller månader innan Sverige har en ny regering, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Linda Söderlund.

Socialdemokraterna blev det största partiet i Sverige och Stefan Löfven kan pusta ut - resultatet blev inte så dåligt som opinionsmätningarna visade på förhand. Ändå gjorde Socialdemokraterna sitt sämsta val någonsin.

Borgerliga Moderaterna får fortsätta som näst största parti och Ulf Kristersson kan också pusta ut - hans parti blev inte omkörda av Sverigedemokraterna, trots att det i ett skede av valkvällen såg så ut. Ändå gjorde Moderaterna ett dåligt val och backade lika mycket som Socialdemokraterna.

Sverigedemokraterna gjorde sitt bästa val någonsin och blev tredje största parti. För Jimmie Åkesson är det ändå en besvikelse, för han drömde om att bli störst - eller åtminstone näst störst.

Kristdemokraterna spurtade på slutet

Både Centerpartiet och Vänsterpartiet går framåt, men partiledarna Annie Lööf och Jonas Sjöstedt är säkert ändå båda besvikna, för opinionssiffrorna den senaste veckan har lovat betydligt bättre resultat.

Miljöpartiet backar och klarar sig nätt och jämnt över riksdagsspärren och Liberalerna fortsätter som ett litet parti.

Kristdemokraterna har däremot lyckats sätta i en extra växel på slutrakan och Ebba Busch Thor kan inte vara annat än nöjd. För några veckor sedan såg det ut som om Kristdemokraterna faller ur riksdagen, men Busch Thor har gjort en makalös kampanj och sett till att partiet sitter stadigt i riksdagen.

Löfven avgår endast om riksdagen röstar bort honom

Valresultatet visar att det är oerhört jämnt mellan blocken och att det kan vara de utländska rösterna som avgör vilket block som blir störst. Då nästan alla röster var räknade i natt hade det rödgröna blocket 144 mandat i riksdagen, borgerliga Alliansen hade 143 mandat och Sverigedemokraterna hade 62 mandat.

Moderatledaren Ulf Kristersson kräver att Stefan Löfven ska avgå, men Löfven säger att han tänker sitta kvar - åtminstone fram till att det blir omröstning i riksdagen om ungefär två veckor.

Då är det sannolikt att Löfven röstas bort av borgerliga Alliansen och Sverigedemokraterna, men frågan är vad som händer sen?

Är Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vinnare?

Ulf Kristersson vill väldigt gärna bli statsminister, men då blir han tvungen att ta stöd av Sverigedemokraterna i riksdagen. Kristerssons Allianskolleger Centern och Liberalerna har däremot meddelat att de vägrar sitta i en regering som är beroende av Sverigedemokraterna.

Regeringsförhandlingarna i Sverige väntas bli långa och svåra och det kan hända att svenskarna får en ny statsminister först till jul. Det är också möjligt att partierna inte kommer överens och att det blir extraval.

Så vem är egentligen vinnare i valet? Ett svar är ytterpartierna Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. De har båda gått framåt i valet och de har tydliga ideologier. I motsats till Moderaterna och Socialdemokraterna har de inte vacklat i sina åsikter om invandring.

Å andra sidan vill ingen ha med Sverigedemokraterna i regeringen och Vänsterpartiet står inte heller högt i kurs.

Diskussion om artikeln