Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Novak Djokovic vann US Open – avancerar till tredjeplats på grand slam-titellistan

Från 2018
Novak Djokovic har säkrat segern i New York.
Bildtext Novak Djokovic har säkrat segern i New York.
Bild: SplashNews / All Over Press

Serben Novak Djokovic och argentinaren Juan Martin del Potro gjorde upp om segern i US Opens herrsingel. Djokovic vann finalen med 3–0 och tog sin andra grand slam-seger i rad. Grand slam-titeln var serbens fjortonde och han går upp jämsides med Pete Sampras i alla tiders statistik.

I det första setet blev det åttonde gamet avgörande. Del Potro som servade hade 40–0 men Djokovic vann fem raka bollar och bröt sig fram till en 5–3-ledning. Därefter servade serben hem det första setet.

I det andra setet bröt spelarna varandras serve en gång var. Setet gick till tiebreak som Djokovic vann. Då det stod 4–4 i tiebreaket stod Djokovic för ett minibreak. Därefter vann han två bollar i egen serve och tog hem tiebreaket med 7–4.

I det sista setet bröt Djokovic två gånger och Del Potro en. Djokovic vann det tredje setet med 6–3 och matchen med 3–0.

16 set i rad

Setsegern var Djokovic 16:e i rad. Efter en setförlust mot Tennys Sandgren i den andra omgången vann Djokovic fem matcher i rad med 3–0.

För 31-åringen var segern i US Open den tredje. Djokovic har tidigare vunnit i New York år 2011 och 2015. Förra året spelade Djokovic inte i US Open på grund av en armbågsskada.

Med 14 stycken grand slam-titlar går Djokovic, som i juli även vann den senaste grand Slam-turneringen i Wimbledon, upp på delad tredjeplats i alla tiders herrstatistik. Roger Federer toppar listan med 20 segrar.

Finalförloraren Juan Martin del Potro spelade sin andra grand slam-final i karriären. Den första, år 2009 i US Open, resulterade i en seger mot självaste Roger Federer som hade vunnit turneringen fem år i rad.

Resultat:

Juan Martin del Potro (Argentina) – Novak Djokovic (Serbien) 3–6, 6–7 (4–7), 3–6

Grand Slam-titlar, herrar:

1. Roger Federer 20
2. Rafael Nadal 17
3. Novak Djokovic 14
3. Pete Sampras 14
5. Roy Emerson 12

Diskussion om artikeln