Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s nya människorättskommissionär nagelfar Myanmar, EU och USA i sitt första tal inför människorättsrådet

Från 2018
Uppdaterad 10.09.2018 16:24.
FN:s nya människorättskommissionär Michele Bachelet vill ställa Myanmars ledare inför rätta bl.a för folkmord på muslimska rohingyer
Bild: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

FN:s nya människorättskommissionär Michelle Bachelet kräver att man skapar en internationell mekanism för att samla in bevis på människorättsbrott mot rohingyer i Myanmar.

Bachelet sade i sitt första tal inför FN:s människorättsråd i Geneve att mekanismen skulle stöda och komplettera den utredning som den Internationella brottmålsdomstolens åklagare redan har utfört.

Hon hoppades att människorättsrådet ber FN:s generalförsamling att godkänna den nya utredningen om anklagelserna mot Myanmars armé och regering.

En oberoende FN-utredning slog förra månaden fast att det finns bevis på ett folkmord och att Myanmars armé verkar ha begått krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten då över 700 000 rohingyer drevs på flykt till grannlandet Bangladesh.

Våldet och förföljelserna verkar dessvärre fortsätta i den västra delstaten Rakhine, där de flesta rohingyer bodde, sade Bachelet.

Rohingyaflyktingar tar sig från Burma till Bangladesh
Bildtext Över 700 000 muslimska rohingyer flydda undan arméns våld till grannlandet Bangladesh i fjol.
Bild: EPA

Även andra etniska minoriteter drabbade

FN-utredare har enligt henne också uppdagat bevis på avrättningar, tortyr och sexuellt våld mot etniska minoriteter i Kachin- och Shanstaten i nordöstra Myanmar.

- Det ihållande mönstret av dessa brott understryker den totala straffriheten som säkerhetsstyrkor i Myanmar åtnjuter, sade Bachelet inför människorättsrådets 47 medlemsstater.

Hon välkomnade också Internationella brottmålsdomstolens beslut
förra veckan att den har rätt att döma i fall av människorättsbrott i Myanmar.

- Det här är ett otroligt viktigt steg för att göra slut på straffriheten så att vi kan rätta till rohingyafolkets enorma lidande, sade
Bachelet.

Michelle Bachelet höll sitt första tal som kommissionär inför FN:s råd för mänskliga rättigheter i Geneve
Bildtext Michelle Bachelet höll sitt första tal som kommissionär inför FN:s råd för mänskliga rättigheter i Geneve.
Bild: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLF

Kritiserar EU:s och USA:s migrantpolitik

Myanmars armé och landets politiska ledare, Nobels fredspristagare Aun San Suu Kyi, har ständigt förnekat människorättsbrott mot rohingyer.

Michelle Bachelet som var Chiles första kvinnliga president från år 2014 fram till mars i år, krävde också att Kina tillåter människorättsobservatörer i landet.

Hon uttryckte också sin oro över hur EU och särskilt Österrike och Ungern behandlar migranter och hon beklagade att USA inte ännu har återbördat 500 separerade migrant barn till sina föräldrar.

Diskussion om artikeln