Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Se upp för dessa produkter då du handlar i billiga nätbutiker – endast en av 32 produkter får godkänt i Tukes test

Från 2018
Uppdaterad 10.09.2018 14:07.
En nätbutiks sida syns i en mobiltelefon.
Bild: Copyright (C) Andrey Popov

Det kan vara lockande att köpa billiga produkter i utländska nätbutiker då priset är marginellt i jämförelse med priset i finländska butiker, men priset korrelerar med kvaliteten. Så gott som alla leksaker, barntillbehör, smycken och elektronik som Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har testat visade sig vara farliga.

Bara en av 32 artiklar som Tukes testade uppnådde europeisk säkerhetsstandard.

Tukes beställde leksaker, barntillbehör, smycken och elektronik som är populära i Finland på nätbutiker utanför EU. Artiklarna beställdes från Wish, Aliexpress och Ebay.

I och med att samtliga nätbutiker är baserade utanför EU testar inga myndigheter produkternas säkerhet. Det är konsumenten som måste stå för konsekvenserna ifall de otestade produkterna orsakar skada.

Alla testade leksaker och barntillbehör var farliga

Tukes testade 17 leksaker, nappar, nappband och barnkläder. Samtliga av dem visade sig farliga, och i vissa fall var säkerhetsproblemen grova.

Till exempel ett nappband töjde så att det blev 170 centimeter långt, medan den tillåtna maxlängden på nappband är 22 centimeter inom EU. Ett för långt nappband kan strypa ett barn.

–Också leksaker som sväller i vatten är oroväckande. De ser ut som godis och om ett barn tuggar på dem och sväljer bitar av leksaken kan de i värsta fall leda till en livshotande tarmobstruktion, säger Tukes överinspektör Anja Merenkivi.

Elstöt och brandfara i laddare, silversmycken utan silver

Tukes prövade också olika USB-laddare, sammanlagt sex stycken. Fem av dem var farliga i och med att det fanns en risk för både elstöt och brandfara i dem.

Den ena produkten som klarade Tukes tester var en av laddarna.

Laddarna kostade upp till fem euro, medan de billigaste var under en euro. Särskilt de laddare som kostade under en euro var farliga.

– En av de testade laddarna var den farligaste laddaren Tukes någonsin har prövat, konstaterar överinspektör Kimmo Hakala.

Tukes beställde också smycken som skulle innehålla silver eller titan. Silversmycken var rätt märkta med stämpeln 925, som markerar att det är ett silversmycke, men ingen av de testade smyckena innehöll ädelmetaller.

Diskussion om artikeln