Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kraftig FN-varning: Risk för stor humanitär katastrof i och med attackerna i nordvästra Syrien - över 30 000 människor har flytt

Från 2018
Uppdaterad 10.09.2018 21:18.
På flykt från Idlib i Syrien
Bildtext Flyktingläger nära den turkiska gränsen
Bild: AFP / Lehtikuva

Strider i nordvästra Syrien driver nu tusentals människor på flykt. Bombningarna av det sista stora rebellfästet Idlib har intensifierats, och FN varnar för en stor humanitär katastrof om ingenting görs för att förebygga den.

Karta över Idlib i Syrien
Bild: Google

Över 30 000 människor har flytt från sina hem efter att den syriska regimen och allierade styrkor utfört både luft- och markräder under den senaste veckan, rapporterar FN.

På flykt från Idlib i Syrien
Bildtext På flykt från Idlib
Bild: AFP / Lehtikuva

Den syriska regimen som backas upp av Ryssland och Iran är inställda på en massiv attack mot Idlib med omnejd för att återerövra områdena från rebellerna.

Områdena utgör de sista större rebellfästena som opponerar sig mot president Bashar al-Assads styre.

Ryska och syriska stridsplan återupptog sina bombningar förra veckan. Samtidigt misslyckades ledarna för Turkiet, Iran och Ryssland med att enas om en förebyggande vapenvila som kunde ha förebyggt offensiven.

Ett bombat sjukhus i Idlib.
Bildtext Ett bombat sjukhus i Idlib.
Bild: AFP / Lehtikuva

FN påpekar att en militärattack mot Idlib kan leda till en enorm humanitär katastrof och att den måste avstyras.

Enligt FN-talesmannen David Swanson har över 30 500 människor flytt från nordvästra Syrien. De uppges nu röra sig i olika riktningar.

På flykt från Idlib i Syrien
Bild: AFP / Lehtikuva

Ungefär 2,9 miljoner människor bor i det område där oppositionen har sina sista fästen. Området omfattar den största delen av provinsen Idlib och närliggande mindre områden i de angränsande provinserna Latakia, Hama och Aleppo.

Enligt FN.s nödhjälpskoordinator Mark Lowcock kan de uppflammade striderna leda till att uppskattningsvis 800 000 av de här invånarna beger sig iväg från sina hem.

- Vi förbereder oss för en massiv flyktingström, sade Lowcock idag under en presskonferens i Geneve. Många flyktingar har sökt sig till läger.

Flyktingar från Idlib flyr mot den turkiska gränsen 10.9.2018.
Bildtext Flyktingar från Idlib flyr mot den turkiska gränsen 10.9.2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Han påpekar att det snabbt måste hittas en lösning på problemet.

- I annat fall kommer vi under de närmaste månaderna att i Idlib se den värsta humanitära katastrofen under det här århundradet.

Det har varit svårt för hjälporganisationer att nå nödställda flyktingar.

Gränsövergångarna mellan regeringskontrollerade och rebellkontrollerade områden har stängts. Matpriserna stiger dramatiskt, och det har uppstått problem med leverans av dricksvatten.

På flykt från Idlib i Syrien. Flyktingläger nära gräsnen mot Turkiet.
Bildtext Barn som har flytt från provinsen Idlib. Läger i Kafr Lusin nära gränsen mot Turkiet
Bild: AFP / Lehtikuva

Över en halv miljon människor har dödats och elva miljoner människor har tvingats fly från sina hem under de sju år som kriget i Syrien har pågått.

Räddningspersonal rensar upp efter att rgereingsstyrkor rapporteras ha bombarderat staden Al Habit  i de södra delarna av provinsen Idlib i Syrien 10.9.2018.
Bildtext Räddningspersonal rensar upp efter att regeringsstyrkor rapporteras ha bombarderat staden Al Habit i de södra delarna av provinsen Idlib i Syrien 10.9.2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln