Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uronen ur spel – mer ansvar för talismanen Granlund som aldrig förlorat en landskamp: ”Vet inte vad som ligger bakom det men det har varit roligt”

Från 2018
Uppdaterad 10.09.2018 20:21.
Albin Granlund.
Bildtext Det brukar gå bra då Albin Granlund drar på sig landslagströjan.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Succéinledningen på fotbollens Nations League kom inte helt gratis då ytterbacken Jere Uronen skadade sig. Det här betyder sannolikt mer ansvar för Albin Granlund som varit något av en lyckoamulett för Finlands fotbollslandslag.

Jere Uronen som i lördagens seger över Ungern hörde till Finlands öppningselva fick en smäll i huvudet i den första halvleken. Uronen ersattes av Albin Granlund som spelade en stabil match i Finlands försvar.

Och stabilt har det varit också i de tidigare landskamperna som Granlund medverkat i. Eller vad sägs om saldot sju segrar, ett kryss och noll förluster då Granlund varit på plan i Finlands tröja?

Det oavgjorda resultatet kom dessutom mot den blivande EM-finalisten Kroatien på bortaplan. Granlund verkar vara något av en talisman för landslaget som alltså varit obesegrat med Pargaskillen på plan.

– Jag vet inte vad som ligger bakom det men det har varit roligt. Allas dröm är att spela i landslaget och då det går bra så är det ju ännu roligare. Jag är jättenöjd med att ha varit med de senaste två åren, säger Granlund till Yle Sporten.

”Extremt viktig att vinna”

1–0-segern över Ungern var en lysande start på Nations League och enligt Granlund har humöret varit på topp under de senaste dagarna. Nu är målet att ha fulla sex poäng efter de två första matcherna.

– Det har känts bra med tre poäng mot Ungern. Vi spelade en bra match, försvarade bra och tätt. De hade svårt att komma till målchanser. Vi skapade tillräckligt med chanser, förutom målet hade vi en stolpträff och en ribbträff.

Albin Granlund.
Bildtext Albin Granlund spelade halva matchen mot Ungern.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Förra hösten slog Finland Estland med 3–0 och gäller som förhandsfavorit också nu. Någon enkel motståndare handlar det ändå inte om.

– Jag väntar mig en hård kamp. Estland är ett tufft lag som spelar hårt och försvarar tätt, ganska ofta med en fembackslinje. Det blir inte lätt att bryta sig igenom, säger Granlund.

– Det är extremt viktigt att vinna den här matchen. Vi har en möjlighet att nå ett mästerskap vilket är alla finländska fotbollsvännernas dröm. Om vi får ännu en trepoängare så är förutsättningarna att gå vidare i Nations League de bästa möjliga.

Sen tidpunkt betyder mindre publik

Tisdagens match mot Estland spelas i Åbo och den sparkar igång klockan 21.45. Det här är inget som Finlands bollförbund har hittat på utan det är Uefa som bestämmer.

Det förhållandevis sena klockslaget kommer antagligen att synas på läktarna. Hittills har man sålt ungefär hälften av biljetterna till Kuppis som rymmer 9 372 åskådare.

Teemu Pukki och Tim Sparv jublar
Bildtext Nations League-premiären slutade i segerjubel.
Bild: Lehtikuva

På lördagen spelade Finland i Tammerfors framför en 10 220 ögonpar stor publik. Mot Estland kommer det alltså att vara färre på plats men Granlund väntar ändå med iver på att för första gången spela en landskamp framför Åbopubliken.

– Det är det alltid när man får spela i landslaget men kanske lite extra nu när det är i Åbo. Roligt när vi spelar i hemknutarna, säger Granlund som är hemma från Pargas och hittills bara suttit på bänken då Finland spelat i Åbo.

Mer ansvar

Att Uronen nu är skadad och inte kommer att vara med i tisdagens laguppställning betyder ändå att Granlund med stor sannolikhet kommer att vara en del av öppningselvan mot Estland.

– Jag tycker jag har bra möjligheter att få starta men vi har inte fått den informationen ännu. Det får vi se imorgon.

Uronen är inte den enda som fick smällar i matchen mot Ungern, även Pyry Soiris och Robin Lods medverkan är aningen osäker. Under måndagens presskonferens verkade chefstränaren Markku Kanerva ändå optimistiskt vad gäller deras läge.

En god nyhet är också att Tim Sparv som haft små svårigheter med sin vad nu ska vara i skick och fullt redo för den kommande matchen.

Tim Sparv.
Bildtext Tim Sparv är Finlands lagkapten.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Kanerva menar att det finns gott om självförtroende i Finlands lag.

– Vår ambition är att vinna gruppen och för det behöver vi segrar. Nyckeln bakom de goda resultaten på sistone är framförallt att vi försvarat tätt som en enhet. Disciplin är nyckelordet, vi jobbar tillsammans.

– En stor sak är också en vinnarmentalitet som vuxit fram, och självförtroendet som växt vartefter segrarna kommit.

Granlund är inne på samma linje som Kanerva vad gäller disciplinen. Det gäller också att vara realist.

– Vi är inte naiva utan spelar på våra styrkor. Senaste två åren har vi varit bra framför allt defensivt. Sen har vi sådana som kan bryta mönster i anfallet, inte så mycket krusiduller men tillräckligt för att kunna göra mål och vinna matcher, säger Granlund

Finland möter Estland i Åbo på tisdag klockan 21.45.

Artikeln korrigerad klockan 20.21: Resultatet i Finlands senaste match mot Estland var 3–0.

Diskussion om artikeln