Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från blågul triumf till tung tragedi på några minuter: "Våra spelare inte är så rappa som de brukar vara"

Från 2018
Uppdaterad 11.09.2018 10:58.
Turkiet firar mål mot Sverige i Nations League i fotboll.
Bildtext Segeryra för Turkiet, sura miner för Sverige.
Bild: Mediabild / IBL/IBL

En 2–0-ledning som blev en 2–3-förlust. På hemmaplan mot Turkiet. UEFA Nations League-premiären lämnade en hel del att önska för det svenska fotbollslandslagets del – ett fotbollslandslag som vid sommarens VM-turnering tog sig ända fram till kvartsfinal.

När Viktor Claesson gjorde 2–0 för Sverige på hemmaplan tidigt i den andra halvleken såg det ut som att den svenska UEFA Nations League-premiären skulle sluta rejält i dur.

Bara 40 minuter och tre baklängesmål senare var det istället ord som "magplask", "fiasko" och "totalkollaps" som prydde svenska webbplatser.

Den turkiska vändningen inleddes egentligen omedelbart efter 2–0-målet. Hakan Calhanoglu reducerade bara minuten senare.

Med 88 minuter på matchuret tryckte Emre Akbaba in kvitteringen och på tilläggstid nickskarvade samme Akbaba in 3–2 till Turkiet.

Isaac Kiese Thelin hade gjort 1-0 för Sverige i den första halvleken och var allt annat än nöjd med tappet.

– Otroligt, otroligt surt. De får ett psykologiskt viktigt mål direkt efter vårt 2–0-mål. Vi kommer ner väldigt lågt när vi leder i slutet så att de får pressa på… Det är jättesurt, sade han efter matchen till TV4.

Sverige firar Viktor Claessons 2-0 mål mot Turkiet.
Bildtext Viktor Claesson gjorde 2-0 för Sverige, men där tog det roliga slut.

Förlusten var den andra raka för Sveriges landslag (tredje om man räknar VM-kvartsfinalen mot England).

Varken Österrike (som Sverige föll mot i torsdags i Wien) eller Turkiet var med i sommarens fotbolls-VM, och i den informationen låg en delförklaring till förlusten enligt den svenska förbundskaptenen.

– Min känsla när jag ser det är att de är längre fram rent formmässigt. De har haft en försäsong de här spelarna och är mycket längre fram rent fysiskt. Rent visuellt tycker jag det är så när jag ser matchen, att våra spelare inte är så rappa som de brukar vara, sade Janne Andersson enligt SVT.

Kvällspressen går åt Andersson

Efter förlusten var tongångarna naturligtvis negativa kring det svenska landslag, som så sent som i somras spelade in sig bland de åtta bästa lagen vid fotbolls-VM i Ryssland.

– Janne Andersson behövde två år för att bygga ett av världens åtta bästa landslag. Turkiet behövde två minuter för att skicka tillbaka det ner i källaren. Vintern kommer. Det har redan blivit kallt kring Sverige, skriver Aftonbladets Simon Bank.

Noa Bacher på Expressen var förvånad av det han såg under slutminuterna av de svenska spelarna.

– Det var något nytt, ett kollektivt ras, koncentrationstapp och misstag som vi inte är vana att se. Flera spelare som sömnigt tittade på medan Emre Akbaba kvitterade, lika många som inte orkade hålla emot när samma spelare skarvade in segermålet, skriver Bacher.

Sveriges kampanj i UEFA Nations League fortsätter med match mot Ryssland på bortaplan i början av oktober. Ett Ryssland som inledde med att slå Turkiet 2–1 på bortaplan i fredags.

Resultat, UEFA Nations League, måndag:

Sverige - Turkiet 2– 3 (1– 0)
Portugal - Italien 1– 0 (0– 0)
Andorra - Kazakstan 1– 1 (0– 0)
Kosovo - Färöarna 2– 0 (0– 0)
Serbien - Rumänien 2– 2 (1– 0)
Malta - Azerbajdzjan 1– 1 (1– 1)
Montenegro - Litauen 2– 0 (2– 0)
Skottland - Albanien 2– 0 (0– 0)

Diskussion om artikeln