Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland inledde sin största militärövning sedan kalla kriget - Kina deltar för första gången i Vostok-2018

Från 2018
Uppdaterad 11.09.2018 09:18.
Ryssland inledde sin största militärövning sedan kalla kriget - Spela upp på Arenan

Ryssland har inlett sin största militärövning sedan kalla kriget i de östra delarna av landet.

Nästan 300 000 soldater, ett tusental flygplan och 900 stridsvagnar deltar i övningen som kallas Vostok-2018 - det vill säga Öster-2018.

Även Kina deltar i övningen för första gången, med drygt 3000 soldater och ett okänt antal stridshelikoptrar, flygplan och stridsvagnar.

Den ryska generalstabens chef Valerij Gerasimov (i mitten) informerade om militärövningen i Moskva
Bildtext Den ryska generalstabens chef Valerij Gerasimov (i mitten) informerade om militärövningen i Moskva
Bild: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Övningen som hålls i Sibirien nära gränsen till Mongoliet och Kina, hålls enligt Ryssland i "ett klimat som ofta är aggressivt och ovänligt mot oss."

Kinas deltagande innebär ett nytt skede för övningen som har hållits regelbundet ända sedan Sovjeteran.

"Har inte skådats tidigare"

Tidigare deltog Sovjetunionens allierade i Warszawapakten i regelbundet återkommande övningar inför eventuella hot från Kina, men denna gång deltar alltså enbart Ryssland och Kina.

- Kina betraktades som ett potentiellt hot eller mål för övningar som Vostok, men nu har landet bjudits in som en vän och nästan allierad. Det har aldrig tidigare skådats, säger forskaren Alexander Gabuev vid tankesmedjan Carnegie Moscow Center.

Kina och Ryssland var regelbundet invecklade i gränsstrider på 1960-talet och den militära spänningen mellan länderna var hög ända fram till år 1989 då Sovjetunionens sista ledare Michail Gorbatjov normaliserade relationerna med Peking.

Vladimir Putin har också eftersträvat närmare militära relationer med Kina ända sedan ockupationen och annekteringen av Krim år 2014.

Vostok-2018 är den största militärövningen i Ryssland sedan kalla kriget med nästan 300 000 soldater som deltar
Bildtext Vostok-2018 är den största militärövningen i Ryssland sedan kalla kriget med nästan 300 000 soldater som deltar
Bild: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

"Inga andra alternativ"

Putins talesperson Dmitri Peskov motiverar övningen med det spända internationella klimatet.

- Landets beredskap att försvara sig i det rådande internationella läget som ofta är aggressivt och ovänligt mot oss, gör att övningen är absolut berättigad och att det inte finns några alternativ, sade Peskov.

Försvarsminister Sergei Shoigu säger att övningen är den största i Ryssland sedan år 1981, då Warszawapakten höll militärövningen Zapad (Väst) i dåvarande västra Sovjetunionen.

Ryssland höll Zapad-övningen senast i fjol tillsammans med Vitryssland. Övningen trappade upp den militära spänningen särskilt mellan Ryssland och de baltiska länderna samt Polen.

Militärövningen Vostok hålls vart fjärde år i ryska fjärran östern, alltid ett år efter Zapadövningen i västra Ryssland.

Rysslands president Vladimir Putin skulle gärna slut fred med Japan, men det kommer att ta tid på grund av den långvariga tvisten om den ryska ögruppen Kurilerna som bägge länder gör anspråk på
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin skulle gärna sluta fred med Japan, men det kommer att ta tid på grund av den långvariga tvisten om den ryska ögruppen Kurilerna som bägge länder gör anspråk på
Bild: EPA/ALEXEI DRUZHININ

Inga fiender i öst

I motsats till väster har Ryssland inte några fiender eller egentliga rivaler i öster, då Ryssland har närmat sig både Kina och Japan och har traditionellt goda relationer med grannlandet Nordkorea

Putin träffade på måndagen Japans premiärminister Shinzo Abe i Vladivostok, där männen var överens om att försöka sluta ett slutligt fredsavtal mellan länderna.

Japan och Ryssland slöt aldrig ett fredsavtal efter andra världskriget på grund av tvisten om ögruppen Kurilerna som Sovjetunionen intog under kriget.

Både Putin och Abe varnade i alla för alltför höga förväntningar eftersom det kommer att ta tid att nå en överenskommelse om Kurilerna som gör ett fredsavtal möjligt.

Diskussion om artikeln