Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Ny kartläggning: Många barn skippar salladen till skollunchen men nästan alla äter åtminstone något

Från 2018
Skolmatens salladsbord med riven morot, sallad, gurka och grynost.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Färre än var tionde elev äter av allt som bjuds på skollunchen. Många skippar salladen; något som gör att de inte får i sig all energi och alla näringsämnen de borde av skolmaten.

En komplett skollunch ska bestå av huvudrätt, sallad, måltidsdryck och bröd med margarin, enligt rekommendationerna.

En elev ska få i sig en tredjedel av alla näringsämnen som behövs under en dag av skolmaten.

Det är ändå få elever som äter så komplett alla dagar, visar en ny kartläggning för Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Enligt THL:s undersökning valde endast 7 procent av flickorna i sjätte klass och 12 procent av pojkarna alla delar av måltiden.

Bland åttondeklassarna var andelen ännu mindre: endast 4 procent av flickorna och 8 procent av pojkarna äter av allt.

Ungefär hälften av sjätteklassarna sade sig ta sallad varje dag. En dryg tredjedel av flickorna i åttonde klass och en knapp tredjedel av pojkarna sade att de äter sallad varje dag.

De flesta äter ändå något

Eleverna deltog ändå rätt bra i skollunchen.

Nästan 90 procent av alla sjätteklassare och 70 procent av alla åttondeklassare sade sig äta skolmat varje vardag.

Den vanligaste orsaken till att eleverna hoppade över lunchen var att de inte gillade skolmaten.

Det fanns också ett samband mellan skollunchen och andra måltider. Elever som mer sällan åt skollunch skippade även andra måltider.

Salladen inte populär

Pojkar äter generellt mindre sallad än flickorna.

”Barn och unga bör uppmuntras att äta grönsaker på ett mångsidigt sätt, eftersom de matval man gör som barn lever kvar långt in i vuxenåldern, säger specialforskare Heli Kuusipalo.

Hon säger att det vore bättre att servera salladsingredienserna var för sig och inte röra ihop dem, till exempel på att riven morot, sallad, gurka och tomat serveras för sig.

Varma grönsaker skulle också vara ett alternativ, samt att placera grönsakerna i början av serveringslinjen och inte sist, föreslår Kuusipalo.

Diskussion om artikeln