Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Kenneth Nars vegetariska schnitzel av grönkål - gör så här!

Från 2018
Uppdaterad 21.09.2018 14:04.
Grönkålsschnitzel - steg för steg - Spela upp på Arenan

Vem har sagt att en schnitzel måste göras på gris eller kalv? Schnitzeln gjord på grönkål blev en verklig hit. Den här gången handlar det om ideal i matlagning och bl.a. om hur man tar vara på möjligast mycket av råvaran, grönsaker i det här fallet.

Det finns många ideal när det kommer till mat. I dagens läge går många mattrender mot mer vegetariska rätter. Råvarorna i Kenneth Nars vegetariska middag är potatis, morot, äppel och grönkål.

Här under hittas också morotssalladsreceptet och receptet på platta potatisar.

Schnitzel gjord av grönkål enligt Kenneth Nars recept.
Bildtext Kenneth Nars grönkålschnitzel
Bild: Yle / Parad media

Grönkålsschnitzel

En knaprig och god grönskålsrätt som fungerar bra som huvudrätt. Man kan variera tjockleken på schnitzlarna, beroende på hur mycket kål man har - hellre ca 5-10 mm tjocka än för tunna. Det viktiga är att de håller ihop då de paneras gyllenbruna.

Recept: Kenneth Nars

Ingredienser:

 • 600 g grönkål
 • 100 g smör, smält
 • 2 dl vetemjöl
 • 3 ägg
 • 3 dl skorpsmulor eller panko
 • 3 dl rypsolja
 • Salt

Gör så här:

 1. Skär bort den tjocka stjälken i mitten på kålbladet men försök hålla kålbladen hela.
 2. Doppa bladen 15 sekunder i en kastrull med sjudande vatten och skölj dem direkt efter det med kallt vatten och låt rinna av.
 3. Lägg ett ark bakplåtspapper på en ugnsplåt och rada 4-6 st kålblad på varandra till 10-15 cm stora schnitzlar. Täck med ett ark bakplåtspapper och lägg på ett skärbräde som tyngd och pressa i 30 sekunder.
 4. Ta bort skärbrädet och häll av det vatten som samlats på plåten. Lyft på pappret, pensla grönkålen rikligt med smält smör och lägg på pappret igen.
 5. Ställ plåten i ugnen i ca 175 grader i 45 minuter. Se till att kålen inte bränns men den får brynas lätt i kanterna.
 6. Ta ut plåten och låt svalna.
 7. Om grönkålschnitzlarna känns för torra och knapriga i kanterna kan de penslas med lite smör och vatten.
 8. Knäck äggen i en sopptallrik och vispa dem lätt, häll mjölet och skorpsmulorna på varsin tallrik. Hetta upp rypsoljan i en bred stekpanna. Doppa en grönkålschnitzel åt gången på båda sidorna i vetemjöl, sedan i ägget och till sist i skorpsmulor. Stek schnitzlarna gyllenbruna i oljan, ca 2 minuter per sida. Låt de färdigstekta schnitzlarna rinna av på en stor tallrik täckt med hushållspapper.
 9. Salta lätt och servera med en citronskiva och kapris.

Platta potatisar

Recept: Kenneth Nars

Ingredienser:
Tillplattade stekta potatisar är perfekt restmat om man kokat för mycket potatis. Den stekta potatisen passar bra tillsammans med crème fraiche och syrligt äppelmos, men kan också serveras som vanlig potatis till andra rätter.

Gör så här:

 1. Koka borstade medelstora eller små potatisar klara i saltat vatten, låt svalna.
 2. Lägg en matsked smör och en matsked matolja i en stekpanna och lägg i så många potatisar att de har lite utrymme omkring sig.
 3. Ta en stadig kaffemugg eller annat platt föremål och pressa jämnt på en potatis åt gången tills den blir ca 1-3 cm tjock-försök hålla potatisen intakt så den inte går i bitar. Fortsätt tills alla potatisar är tillplattade.
 4. Stek potatisarna på medelhög värme i 5-10 minuter per sida, tills de är vackert brynta. Vänd alla potatisar, tillsätt lite mer stekfett och bryn på andra sidan. Salta enligt smak och servera.
Riven morot med sallat i en skål
Bildtext Morotssallad med morotsblast
Bild: Yle / Parad media

Morotssallad med morotsblast

Recept: Kenneth Nars

Köper man färsk rotfrukt med fräsch blast lönar det sig att använda hela grönsaken, t ex morotsblast ger en fräsch grön smak som påminner om bladpersilja. Då väljer man helst ekologiska eller obesprutade rotfrukter.

Ingredienser:

 • 5 morötter med blast
 • 3 msk olivolja eller kallpressad rypsolja
 • 2 msk äppelvinäger
 • salt och peppar

Gör så här:

 1. Skala morötterna och spara topparna av blasten.
 2. Strimla morötterna grovt med en mandolin eller rivjärn.
 3. Förväll de strimlade morötterna i 20 sekunder i sjudande vatten. Doppa dem därefter i iskallt vatten och låt rinna av i en sil. Spara 2 dl av kokvattnet och ställ det kallt.
 4. Skölj morotsblasten i kallt vatten, låt rinna av och hacka blasten grovt.
 5. Blanda alla ingredienser och häll en del av det avsvalnade kokvattnet över salladen, blanda om och servera.
Kenneth Nars vegetariska Wienerschnitzel av grönkål - Spela upp på Arenan

Artikeln har uppdaterats 21.9 kl. 14.00 med en "så här gör du"-video och delar av receptet har på receptskaparen Kenneth Nars uppmaning förenklats på några punkter.