Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Utvidgningen av Nickby hjärta försenas – anbuden var för dyra för Sibbo kommun

Från 2018
Kugnsvägens skola i Sibbo (Nickby hjärta)
Bild: Yle/Stefan Härus

De entreprenörer som ville utvidga Nickby hjärta i Sibbo ville ha för mycket betalt, anser tekniska utskottet. Nu ska det bli en ny upphandling, och byggstarten som skulle ske i höst försenas till nästa sommar.

Under våren och sommaren konkurrensutsatte Sibbo kommun utvidgningen av bildningscentret Nickby hjärta.

Men eftersom alla anbud var för dyra så ska projektet upphandlas på nytt. Det betyder samtidigt att byggstarten skjuts upp från hösten 2018 till början av sommaren 2019.

Till Yle Östnylands reporter säger bildningsdirektör Kurt Torsell att det ännu är oklart om förseningen påverkar verksamheten. Allt beror på hur befolkningstillväxten i Nickbyområdet ser ut den närmaste tiden.

– Talar vi om ett halvt års försening så tror jag att vi klarar oss med de nuvarande lokalerna, säger Torsell. Men det är klart att vi vill att projektet ska bli klart så fort som möjligt, och det kom som en överraskning att det blir en ny anbudsrunda.

Kan bli trångt om inflyttningen är stor

De barn som i framtiden ska hålla till i den utvidgade delen av bildningscentret finns ännu inte i någon av de andra enheterna. Utvidgningen handlar mer om att tillfredsställa ett kommande behov.

Torsell konstaterar dessutom att befolkningstillväxten har fluktuerat ganska mycket.

– Men kommunen har sålt många tomter och om det blir stor inflyttning kan det bli lite trångt. I värsta fall får vi smälla upp en barack någonstans för ett läsår, säger han.

skolcentret nickby hjärta i sibbo
Bild: Yle/Stefan Härus

Enligt ett pressmeddelande från Sibbo kommun påverkas de övriga byggprojekten i området och deras tidtabeller inte av att byggstarten för Nickby hjärta skjuts upp.

Mer information om byggprojekten finns på kommunens webbplats.

Första fasen av bildningscentret Nickby hjärta planerades vintern 2012–2013 och byggnaden blev färdig sommaren 2016. Nu har bildningscentret över 700 elever.

I den andra fasen, som nu försenas, ska bildningscentret utvidgas med en gymnastiksal samt lokaler för en förskola och årskurserna 1–6.

Diskussion om artikeln