Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hockeylegendaren brinner för sitt nya jobb – Ville Peltonen vill skapa en vinnande kultur i Lausanne

Från 2018
Ville Peltonen - från erfaren spelare till debuterande chefstränare på toppnivå - Spela upp på Arenan

Från assisterande tränare i toppklubben Bern till chefstränare för utmanarna Lausanne. Om en dryg vecka kör den schweiziska ligan NLA igång och Ville Peltonen gör allt för att hans lag ska vara redo.

Ville Peltonen hade en klar plan. Redan under sina sista år som spelare riktade hockeyprofilen in sig på en tränarkarriär. Först blev han träningschef i HIFK i ett par säsonger och därefter assisterande tränare för Kari Jalonen i toppklubben Bern i Schweiz.

Efter Peltonens två framgångsrika säsonger som assisterande tränare i Bern beslöt konkurrenten Lausanne HC att slå till och erbjöd honom jobbet som chefstränare för laget. Lausanne hade en turbulent säsong bakom sig, med tre olika tränare och klubben lyckades med nöd och näppe behålla sin plats i huvudserien NLA.

– Vi hade det ganska jobbigt förra året med tre olika tränare och två-tre olika spelsystem och inget som riktigt satt. Det var lite hafsigt, säger Linköpingfostrade backen Jonas Junland.

Ville Peltonen diskuterar med spelare på isen.
Bildtext Peltonen är noga med detaljerna.
Bild: Yle

Peltonen vill ha struktur och en vinnande kultur

Med Peltonen fick laget en ambitiös chefstränare, som är noga med detaljerna. Om det sedan handlar om möten, träning, uppvärmning, nedjoggning. Allt ska göras minutiöst.

Han har ändrat på mycket under en kort tid, säger lagkaptenen Etienne Froidevaux, som spelar sin sjätte säsong för Lausanne.

–Tränarteamet vill skapa en ny kultur, en vinnande kultur. Vi ska vara det bäst förberedda laget.

Han har ändrat på mycket under en kort tid

Etienne Froidevaux

Chefstränarbytet har också fått med sig tydliga förändringar på isen

– Ville, Tommi och Tommi vill ha det lite mera strukturerat och antingen är vi aggressiva eller inte, konstaterar Junland. Som tycker att laget redan tagit små steg i rätt riktning, trots att det är bara försäsong.

Världsmästare och Stanley Cup-vinnare i tränarstaben

De två Tommi som han nämner är finska tränarduon Tommi Niemelä, chefstränare och VM-guldmedaljör med U18-landslaget och Tommi Hämäläinen som bland annat tränat Allsvenska laget IF Björklöven och nu senast HIFK:s A-juniorer.

Som målvaktstränare fungerar Cristobal Huet, Stanley Cup-vinnare med Chicago Blackhawks 2010.

Ännu har vi inte tagit några poäng

Ville Peltonen

Siktar på slutspel

I öppningsmatchen den 21 september möter Peltonens Lausanne HC Davos.

Lausanne hör inte till förhandsfavoriterna och det pratas inte om resultatmål. Men visst siktar laget på att nå slutspel. För Ville Peltonen innebär den nya rollen ett större helhetsansvar.

– Och så bär jag ansvaret för resultatet. Det är nog den största skillnaden, konstaterar Peltonen. Ännu har vi inte tagit några poäng, säger han och skrattar.

Möt Ville Peltonen i Lausanne i Sportmagasinet onsdagen den 12.9 klockan 19.00 på Yle Fem och Arenan.