Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Dagens fråga: Hur ofta skriver du för hand?

Från 2018
Teckningpå två karaktörer som håller upp var sin namnskylt.
Bildtext Hur mycket skriver du för hand?
Bild: Yle / Miro Johansson

I och med digitaliseringen i skolan i Helsingfors är det allt färre elever som skriver för hand. Detta fick tisdagssnackarna Laila Andersson och Amanda Audas-Kass att fundera på hur ofta de själva fattar papper och penna.

- Butikslistor, häftlappar och ibland anteckningar från ett elevmöte. Annars skriver jag nog mest på dator eller digitalt, berättar Laila Andersson, rektor i Mattlidens skola.

Laila Andersson och Amanda Audas-Kass poserar i en soffa.
Bildtext Laila Andersson och Amanda Audas-Kass.
Bild: Yle / Albert Sahlström

Amanda Audas-Kass menar att hon mest skriver egna anteckningar för hand. Att man digitaliserat skrivandet i skolan tycker hon är bra.

- Vi skulle öva inför skrivkompetensprovet så jag bad tvåorna plocka fram sin första text de skrivit i gymnasiet, och alla hittade den. Det skulle inte ha skett om de hade skrivit den för hand, berättar Audas-Kass som jobbar som modersmålslärare i gymnasiet Lärkan.

Hur ofta skriver du för hand? Tisdagssnackarna funderar på skola och handskrift

7:25

Albert Sahlström går i årskurs nio och gör som bäst sin prao på Yle Vega Huvudstadsregionen så han fick också flika in med en kommentar ur användarperspektivet.

Albert Sahlström poserar mot en blå Yle-bakgrund.
Bildtext Albert Sahlström
Bild: Yle / Ted Urho

- Jag tycker det är jättemycket tal om digitaliseringen, men i vår årskurs har det inte märkts så mycket. I skrivämnen använder vi pekplattor, men i naturämnen så skriver vi nog mycket ännu för hand, säger Sahlström.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln