Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Hon tilltalade oss som du din s*tan” - nu blir finlandssvenska sektledarens liv film

Från 2018
Uppdaterad 17.09.2018 12:45.
Maria Åkerblom
Bildtext Maria Åkerblom levde på sina anhängare.
Bild: Gustav Björkstrand

Den osannolika historien om sektledaren Maria Åkerblom (1898 - 1981) håller som bäst på att spelas in för vita duken. I regi av Zaida Bergroth ska filmen Marian Paratiisi se dagens ljus under 2019. Maria spelas av Pihla Viitala.

För att få veta mer om Maria som person har filmgruppen anlitat professor och forskare Gustav Björkstrand. Åkerblom var mycket på en gång, vet han berätta.

- Hon var ytterst gåtfull. En person som utan någon som helst formell utbildning skulle komma att trollbinda folk med sina avancerade tal under mystiska seanser. Hon borde ha blivit skådespelare, har någon sagt.

Maria Åkerblom föddes 1898 och växte upp med åtta syskon i ett fattigt torp i Snappertuna.

När hon i tonåren med sin brors hjälp började kanalisera bud från övre makter under gudstjänster - med den imponerade prästens välsignelse till och med - vallfärdade folk i stora skaror från hela Nyland för att höra henne prata. Det här var 1917, första världskriget hade rasat och folk suktade efter någon eller något som kunde lova tröst och svar om vart den kaotiska världen var på väg.

Dom rentav sålde allt de ägde för att dra söderut med henne

Och det gjorde Maria Åkerblom, sittandes i ett lakan i en säng framme vid kyrkan. Folk var omättliga på hennes profetior, utvalda fick börja följa henne också utanför gudstjänsterna och slutligen bo intill henne för att inte missa ens en av hennes visdomar. Också för att Åkerblom inte skulle missa någon av deras potentiella tjänster. Först i Gamla Karleby och senare i Helsingfors.

- Jag har räknat att anhängarna var 800 till antalet när det var som högst, säger Björkstrand.

De försvarade Åkerblom i vått och torrt, ljög för hennes skull i rättegångar och satt snällt av fängelsedomar för detta. Ungefär 200 av dem rentav sålde allt de hade för att dra söderut och flytta in med Maria i en trävilla i Mejlans, Helsingfors på 1920-talet.

Maria Åkerblom,
Bild: Yle videostill

Maria Åkerbloms många duster med lagens långa arm började efter att hon låtit piska en hästskötare som inte gjort exakt som hon ville. I rättegången för misshandel ljög anhängarna att Åkerblom inte ens varit på plats vid tillfället, berättar Björkstrand.

Återkommande misstankar om mened skulle komma att följa hennes rörelse genom åren.

Maria Åkerbloms typiska anhängare

- De flesta av anhängarna var vanliga människor, säger forskare Gustav Björkstrand. Arbetare och bönder som bara blev så fängslade av hennes förkunnande.

Tack vare ett väldigt effektivt angivarsystem som Maria Åkerblom upprätthöll bland sina anhängare knöts de samman till henne, helt enkelt bara av rädsla för att hamna i onåd.

I sin predikan kunde hon använda sig av vad en anhängare skvallrat om en annan och på det här viset levde rörelsen i tron att Åkerblom kunde läsa deras tankar.

I protokoll vittnar Åkerblom-anhängare om att de inte vågat tänka en ond tanke om henne ens. I rädsla för att sen figurera i en av hennes seanser.

- Vi talar alltså om klockren sektverksamhet, konstaterar Gustav Björkstrand.

Hon lät piska en hästkarl som inte gjorde som hon sade

Efter Maria Åkerbloms död 1981 vågade vissa anhängare träda fram och prata öppet om henne som en psykopat som borde ha spärrats in, medan andra fortsatte beskriva henne som den finaste människan på jorden.

- Faktum är att Maria Åkerblom själv i ett svagt ögonblick sade att hon är två personer, berättar Gustav Björkstrand.

Hon kunde vara totalt hänsynslöst mot den som försökte stå upp mot henne, där skydde hon inga medel alls.

Misstankar finns om flera mord

Hon åtalades för mordförsök vid ett tillfälle. Björkstrand har också pratat med avlidna anhängares släktingar som varit fullt övertygade om att Åkerblom låtit förgifta dessa efter att de satt sig upp mot henne. Några belägg för detta finns dock inte, bör nämnas.

- Att andra sen i sin tur tar henne i försvar beror på helt enkelt på att de befunnit sig i Maria Åkerbloms gunst. Eftersom hon var beroende av att de fixar inkomster åt henne och rörelsen, behandlade hon vissa utvalda väl. Maria Åkerblom levde på andra hela sitt liv, förklarar Gustav Björkstrand.

Maria Åkerblom Kammion sairaalassa 1924
Bild: Gustav Björkstrand

Åkerblom lät bland annat föda upp hundar, hon drev svinfarm och parkettfirma. Eller - hennes anhängare gjorde allt detta medan pengarna gick till henne.

I ett svagt ögonblick medgav hon att hon var två personer

År 1964 skrev Gustav Björkstrand sin gradu om Åkerblom. År 1971 gjorde han en dokumentär om henne och år 2011 kom en biografi över hennes liv. Genom åren gjorde han också flera försök att få träffa henne personligen.

- Jag ringde henne men fick inte tala med henne direkt utan hon pratade med trotjänarinnan som återupprepade det hon sade i telefon åt mig.

Gustav Björkstrand ville själv träffa Maria för att helt enkelt ta del av hennes karismatiska karaktär med egna ögon.

- Hon kunde prata omkull även den mest erfarna journalist så att hen sen åkte till redaktionen och skrev enbart gott om henne, säger Björkstrand.

En välmenad start blev sen något helt annat

Ett antal gånger gick Åkerblom faktiskt med på att stämma träff med Björkstrand men varenda gång ringde trotjänarinnan dagen före och förklarade att Åkerblom tyvärr blivit sjuk.

Sitt predikande övergav hon i mitten av 1930-talet, för att de kommande decennierna satsa på de olika företagen istället.

Björkstrand
Bildtext Gustav Björkstrand
Bild: Yle/Andy Ödman

Så vem var Maria Åkerblom - mest en filur eller fullfjädrad iskall psykopat?

- Inget är nånsin svartvitt. Vi människor är komplicerade. Jag tror att hon började förkunna med goda intentioner om att göra folk bättre till mods men sen eskalerade saker bara och då var det svårt att stoppa allting. Den omtalade Snöbollseffekten, slår Björkstrand fast.

Kommer människan nånsin att sluta fångas av karismatiska personer som lovar guld och gröna skogar mot total lydnad?

- Man kan ju bara titta på vissa politiska ledare idag, kontrar Björkstrand. Vissa personer har den där förmågan att övertyga och blir du bunden till dom så har du ingen reträttväg mer, särskilt om du offrat allt för personen.

Marian paratiisi -elokuvan kuvaukset Viron Olustveressä.
Bildtext Pihla Viitala är Maria Åkerblom i kommande film.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Så som anhängarna gjorde för Maria Åkerbloms väl.

Här kan du läsa mera om Åkerblomrörelsen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln