Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Kristina och Anci blev nonchalerade i bilaffären: "Vill de inte ha mina pengar går jag till en annan affär"

Från 2018
Lähikuva naisen käsistä auton ratissa.
Bildtext Kvinnlig bilköpare
Bild: Nella Nuora / Yle

Kristina Kullas-Norrgård från Särkimo i Vörå har inte den bästa erfarenheten av hur bilförsäljare hanterar kvinnliga bilköpare. Flera gånger har hon upplevt att reaktionen från försäljarna varit minimal.

Hon har 60 km till jobbet och är den i familjen som kör mest. Hon köper en ny bil med några års mellanrum och vill gärna bli tagen på allvar då hon går in i en bilaffär.

- Jag har köpt bil många gånger och det är samma fenomen varje gång. Försäljarna tar inte mig på allvar. De kommer inte fram till mig och jag tolkar det som om de inte vill sälja till mig, förklarar Kullas-Norrgård.

- De har inte ens frågat om jag vill åka ut och provköra eller så.

När mannen var med lyckades det

- Men när min man var med mig så var det annat ljud i skällan. De backade ut en bil och sa "varsågod - ta en provtur bara".

- På ett sätt är det väl lite skrattretande i dagens värld, säger Kullas-Norrgård. Men vill de inte sälja åt mig så är det deras egen sak, då går jag till en affär som ger bra betjäning. Eller betjäning överhuvudtaget, slår hon fast.

På bilbranschens centralförbund AKL säger vd Pekka Rinne att han inte har fakta om hur bilförsäljare behandlar kvinnor respektive män. Han har ändå hört historier av både negativ och positiv art.

Det han däremot kan säga är att de kvinnliga bilköparna blir allt fler. Kanske beroende på att antalet singelhushåll också ökar.

Ingen betjäning trots tom bilaffär

Inte heller Anci Sjöblom i Vasa har speciellt god erfarenhet av bilköp på solokvist. Tidigare i sommar skulle hon byta ut sin trotjänare som har många mil bakom sig.

- Jag läste i dagstidningen om ett lockande erbjudande i en bilaffär, och gick in med gott hopp om att hitta en ny och förmånlig bil.

Hon gick omkring i den nästa tomma hallen och såg på ett flertal fordon. Bara någon enstaka annan kund rörde sig bland bilarna i den ekande hallen.

- När en halvtimme gått utan något kontaktförsök från försäljarnas sida fick jag nog och gick ut. Jag prackar mig inte på i onödan, säger Sjöblom.

Men skam den som ger sig.

- I nästa bilaffär fick jag ett förskräckt hej till svar när jag kom in. Men han såg nog inte ut som om han egentligen brydde sig om att sälja någon bil till mig. Åtminstone inte den dagen.

Först tredje gången fick hon den betjäning hon önskade.

Anci Sjöblom köpte ny bil efter många om och men
Bildtext Anci Sjöblom lyckades köpa bil efter många om och men.
Bild: yle/Peter Fahllund

Bilförsäljare: Kvinnor menar allvar när de kommer in i affären

På en större bilaffär i Vasa håller försäljare Jan Boström med om att det finns en allmän uppfattning att kvinnor inte får betjäning i bilaffärer. Och att det till viss del kan stämma.

- Tyvärr finns det ännu en gammaldags inställning kvar hos vissa. Men den tankegången är det dags att skrota nu, säger Boström. Det borde man inte ha råd med som bilförsäljare.

- Tvärtom har vi försäljare diskuterat sinsemellan att vi borde vara som mest aktiva då det kommer in en kvinna i bilaffären. Hon kommer inte i onödan, hon är antagligen ute för att byta bil då och där och kommer inte in för att sparka på däcken.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln